Get Adobe Flash player

A tőzsde titokzatos világa

2011.11.08. 21:45 P. kisokos

Valóban olyan titokzatos a tőzsde titokzatosnak tartott világa? Nagyon sokan gondolják misztikusnak ezt a világot és bár naponta milliárdok cserélnek gazdát a börzén, és a világ leggazdagabb emberei innen szerezték hatalmas vagyonukat, igazából semmi ördöngösség nincs benne.

 

tőzsde.jpg

 

Egyszerűen megfogalmazva a tőzsde az a hely, amely alternatívát jelent a vállalatoknak új tőke bevonására. A vállalatok alapítói itt eladhatják tulajdonjoguk egy részét, amelyet háztartások, magánbefektetők és nagyobb, úgynevezett befektetési alapok vagy intézményi befektetők egyaránt megvehetnek. Ezzel az adott cég friss tőkéhez jut úgy, hogy partnerei tulajdonrészt szereznek benne. Viszont a börze értékmérőként is működik, az árfolyamok mindig azt tükrözik, hogy mennyit érnek a kisebb-nagyobb cégek. Ha ugyanis egy vállalat veszteséges, vagy kevesebb profitot termel, természetesen részvényeinek ára is esni kezdhet. Viszont ha a vártnál jobban gazdálkodik a vezetőség, az pozitívan hat az árfolyamra.

 

A tőzsdének két fajtája van: az értéktőzsdén, az értékpapírok cserélnek gazdát, az árutőzsdén pedig terményeket, vagy egyéb nyersanyagokat vásárolhatnak a befektetők. Hazánkban a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Budapesti Árutőzsde (BÁT) összeolvadt – csak kevesen foglalkoznak termények, például kukorica kereskedelmével – de az árupiaci termékek iránt érdeklődőknek a certifikátok ajánlhatók, mivel ezeknek a papíroknak a megvásárlásával a mögöttes termék: a valódi fém, termény, vagy energiahordozó árfolyamváltozásából profitálhatunk, vagyis az adott nyersanyagot nem kell hazavinnünk. Magyarországon az olaj és arany certifikátok a legnépszerűbbek, de a külföldi piacokon – amelyek a magyar brókercégeken keresztül is elérhetők – szinte bármilyen, az ipar számára fontos alapanyag beszerezhető a platinától kezdve a gyapoton át a kakaóig. A certifikátok talán legvonzóbb tulajdonsága az, hogy nem csupán az alaptermék árfolyamának emelkedéséből, hanem annak eséséből is lehet profitálni. A turbó certifikátok még ennél is többet tudnak: úgynevezett tőkeáttételt biztosítanak, ami azt jelenti, hogy ha például az olaj árfolyama 2 százalékot változik, ez a befektetőknek akár 10 százalékot meghaladó profitot is jelenthet.

 

A tőzsde tehát csábító lehetőség, hiszen hatalmas mennyiségű pénz forog ott nap, mint nap: a pesti börzén egy nap átlag 22 milliárd forint fordul meg, de a pesti egy kis tőzsde. Az USA-ban nem ritka hogy egy nap 30 milliárd dollárnyi pénz jelenik meg, ami több, mint 6000 milliárd forintot jelent.

 

Az aranyszabály, hogy aki tőzsdézésre adja a fejét, először ismerkedjen meg a piac (alap) szabályaival, kérjen segítséget egy brókertől vagy vegyen részt a manapság nagyon divatos, ilyen témájú oktatáson. A börzén ugyanis valóban nagy pénzt lehet keresni, de akár ugyanennyit veszíteni is lehet. Egy szakértő pedig mindig felhívja a figyelmünket arra, hogy mely részvények vásárlásának mi a veszélye és mi a várható haszna. Először nem árt mindig alaposan megtervezni befektetési stratégiánkat, s a nagy forgalmú, úgynevezett „blue chip” részvényekkel – Mol, OTP, Magyar Telekom, Richter – kezdeni próbaképp a tőzsdézést.

Egy dolog tény: a tőzsdei árakat nem lehet előre megjósolni, de az esetleges veszélyekre fel lehet készülni, és a kockázatokat lehet kezelni. A válság következtében az elmúlt években hektikusan mozogtak a világ tőzsdéi: voltak időszakok, mikor szárnyaltak a piacok, és voltak, amikor negatív hangulat uralkodott. Ennek oka a bizonytalanság volt, a tőzsdei mozgások a befektetői bizalmat mutatják: ha a befektetők hisznek a világgazdaság talpra állásában, akkor a gazdaságok stabilizálására szánt hatalmas összegek a tőkepiacokon bukkannak fel óriási keresletet támasztva az értékpapírok piacán. Ez persze soha nem garancia arra, hogy be is következik a gazdasági fellendülés, és ha mégsem javul tovább a helyzet, akkor a befektetők nagy valószínűséggel hirtelen szabadulni akarnak a túlértékelt papíroktól, ami újabb esést hoz. Vagyis nem árt óvatosnak és körültekintőnek lenni, ha valaki most kezdene tőzsdézni!

 

Számos társaság, brókercég és alapítvány évente több alkalommal is szervez nyilvános eseményeket, előadásokat, oktatásokat vagy kötetlen beszélgetéseket annak érdekében, hogy azok az ügyfelek, akik most szeretnének belekóstolni a tőzsdézés világába, könnyebben eligazodhassanak. Érdemes ezeket is megnézni, mert sokat lehet tanulni a szakemberektől. Másrészt egyre fontosabbá válik a tőzsdei oktatás is, akár egy középiskolásoknak szóló verseny keretében. Erről részletesebben itt írtunk.


 

4 komment

Címkék: milliárd tőzsde tőke profit értékpapír börze certifikát bulechip

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyikisokos.blog.hu/api/trackback/id/tr583364458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Munkaadó 2011.11.09. 15:13:26

Ez azért nem ilyen rózsaszín. Ez nagyon hasonlít a pókerhez, de van benne egy csavar. Ugyanis itt általában többet buksz, mint amennyit keresel, mivel a bróker jutalékát mindenképpen elveszted.

Példa: Ha kétszereplős lenne a tőzsde, van egy 700 Ft-os részvényed amit eladsz a másiknak, az pedig 1 hónap múlva 600-ért eladja neked, mert lement az értéke. Te nyertél 100 Ft-jutalék összeget, ő pedig bukott 100 Ft + jutalék összeget, azaz a bróker jól járt, de összességében ti vesztetek (két jutaléknyi összeget).

Egyedül azzal lehet jobban nyerni, ha a tőzsde felértékelődik, és tranzakció nélkül a 700 Ft-os részvény már 800-at ér, mert jobbak a gazdasági kilátások, esetleg több osztalék van láthatáron. De ha ez fordítva van, akkor nagy általánosságban bukni fogsz, nagyon nehéz megtalálni azt a kevés részvényt, melynek felfelé megy az értéke. És manapság a cégek nem teljesítenek annyira jól, mint szeretnék.

kicsinadal 2011.11.09. 15:27:48

Bizony nem egyszerű, úgyhogy én távol is tartom magam ettől a játéktól. Szerintem a tőzsde azoknak való, akiknek nem hiányzik az a pénz, amit ott pörgetnek.

lucio_x · http://goldsilver.blog.hu/ 2011.11.09. 19:24:03

Nem rózsaszínű és nem is egyszerű, ellenben tanulható, és nagyon érdekes:-) Továbbá időigényes. Akit érdekel, kezdje egy demoszlával, aztán tegyen be egy kisebb összeget, zsánja rá az időt, és energiát. Ha ráérez és rászánja az időt, sikeres lehet...

Kard 2011.11.10. 07:35:43

@Munkaadó: Te pókeroztál valaha :) ? Ott is elviszi a bank a nyerő egy részét, úgy hívják, hogy rake.
en.wikipedia.org/wiki/Rake_%28poker%29

Amúgy meg nincs teljesen igazad, mert a cégek termelnek nyereséget/veszteséget ami hosszú távon eloszlik a "játékosok" között. Nagy általánosságban igaz, hogy a tőzsdén kb. annyival növekszik a reál vagyon amennyivel nő a gazdaság. Nyilván ez egy olyan kis piacra mint a magyar nem igaz de az amerikaira igen.
A határidő és az többi származtatott termék esetében viszont igaz az állításod.

Amire érdemes odafigyelned…

Tájékozódj!
Számolj!
Hasonlítsd össze az ajánlatokat!
Fontold meg őket!
Válassz tudatosan!
Változtass, ha nem vagy elégedett!

penzugyikisokos.hu

Facebook

Twitter

Friss topikok

Címkék

állampapír (1) atm (3) autó (1) bank (3) Bank (1) bankbetét (1) bankkártya (4) bankszámla (3) bérlet (1) beszedés (1) beszedési (1) betét (2) betétszámla (1) börze (1) bulechip (1) certifikát (1) család (1) csatornák (1) csoportos (2) Danks (1) daytrade (1) deviza (1) Diákhitel (1) diákhitel (1) diszkontkincstárjegy (1) divat (1) dollár (1) e-bankig (1) ebkm (1) egészség (1) elektronikus (1) előtörlesztés (1) Emese (1) Erste (5) erste (1) értékpapír (1) feltétel (1) fogyasztási (1) folyószámla (2) forint (1) futamidő (2) gazdaság (1) gépkocsi (1) hitel (11) hitelbiztosítás (1) hitelkártya (2) hitelkeret (1) hitelszámla (1) hozam (1) infláció (1) internet (1) játék (2) jelzálog (2) kamat (10) kamatmentes (1) keba (2) készpénz (2) kezelési (1) kincstárjegy (1) kisokos (1) kkv (1) kockázat (1) kód (1) kölcsön (4) költőpénz (1) költség (2) költségvetés (1) kötvény (2) küldetés (1) lakáshitel (3) lakástakarék (1) látra (1) lekötött (1) limit (1) lízing (1) maradványérték (1) MasterCard (1) megbízás (1) megtakarítás (5) milliárd (1) MobilePay (1) netbank (2) nyeremény (1) nyugdíj (1) oba (1) oktatás (1) öngondoskodás (2) önkéntes pénztárak (1) PayPass (1) pénz (4) pénzfelvétel (1) pénzügyes (2) pénzügyi (2) pin (1) profit (1) részvény (1) sms (1) spórolás (1) sport (1) sportgazdaság (1) személyi (4) személyi hitel (1) szóló (1) tartós (1) telebank (2) thm (1) THM (2) tőke (1) törlesztés (5) tőzsde (3) trader (1) váltó (1) végtörlesztés (1) visszlízing (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása