Get Adobe Flash player

Félsz tőle, de mégis szükséged lenne rá

2014.08.27. 10:52 P. kisokos

Mit tegyünk, ha nem érjük el az államilag támogatott ponthatárt az egyetemen, főiskolán, de mindenképp tanulni szeretnénk? Ha a szülők anyagi helyzete nem engedi meg vagy egyszerű csak tudatos felnőttként a saját büdzsénkből szeretnénk gazdálkodni, de diákmunkával nem elég a keresetünk, akkor lehet még egy megoldás: diákhitel. Ez a szó sokak számára egy szükséges rossz. Most elmondjuk nektek, hogyan lesz a szükséges rosszból a lehetséges jó.

 

diákhitelkép.jpg

 

(Forrás: Espresso.hu)

 

A diákhitelt 2001-ben hozta létre a Magyar Kormány a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztés Bank segítségével. Sikeresen működő külföldi modellek elemeit adaptálva megszületett az a konstrukció, amit ma Diákhitelnek nevezünk. Önköltségi elven, üzleti haszon nélkül nyújt kölcsönt a diákoknak. Bármely, 35 év alatti hallgató igényelhet diákhitelt. Szakértők azért állapították meg 35 éves korhatárt, mert így még reális esély van arra, hogy az ember az öregségi nyugdíj előtt törleszteni tudja kölcsönét. A hallgató havi rendszerességgel vagy szemeszterenként, egy összegben igényelheti a hitelt.

 

Két típusú diákhitel létezik, a szabad felhasználású (diákhitel1) illetve a kötött felhasználású diákhitel (diákhitel2). A szabad felhasználásút bárki igényelhet, aki a felsőoktatásban tanul, függetlenül attól, hogy önköltséges vagy államilag támogatott kurzuson van. Ezzel szemben a kötött felhasználásút csak azok igényelhetik, akiknek fizetniük kell a képzésért. A Diákhitel1-et havonta maximum 50 ezer forintot – vagy félévente egy összegben max. 250 ezer forint – lehet felvenni és bármire el lehet költeni. A Diákhitel2-t legfeljebb a képzési költségnek megfelelő összegként lehet felvenni és csak és kizárólag az oktatásra lehet fordítani.

 

Törlesztés

 

A tanulmányok ideje alatt nincsen visszafizetési kötelezettség, a törlesztőrészleteket legkésőbb az államvizsga utáni negyedik hónapban kell elkezdeni, függetlenül attól, hogy az embernek van-e munkája vagy nincs. Az első két évben a kötelező havi törlesztőrészlet az előző évi minimálbérhez igazodik. A törlesztés harmadik évétől a törlesztőrészlet kiszámításának alapja a két évvel azelőtti jövedelem.

 

Kamat

 

A diakhitel.hu honlap alapján 2014. december 31-ig a Diákhitel1 kamatlába 5.75 százalék, míg a Diákhitel2-nek az állami kamattámogatásnak köszönhetően pedig 2 százalék.

 

Mi van, ha nem törlesztem a részleteket?

 

Az, aki hathónapnyi hátralékot gyűjt össze, megkapja az utolsó fizetési felszólítást, és ha ez is hatástalan, akkor felmondja a szerződést. Ebben az esetben az adósnak 14 napon belül a kamatokkal növelt, teljes hiteltartozást ki kell egyenlítenie. Ha erre nem kerül sor, akkor a Diákhitel Központ átadja az ügyet az APEH-nak behajtásra.

 

A diákhitelt számos más országokban is alkalmazzák, így hasonló hitelkonstrukciókkal találkozhatunk Ausztráliában, Koreában, az Amerikai Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is. Bár sokan úgy gondolják, hogy nem szeretnék adóssággal elkezdeni a nagybetűs életet, a diákhitel segítségével kezünkbe vehetjük a saját életünket, hiszen a tanulás az egyik legjobb befektetés.

Szólj hozzá!

Címkék: diákhitel Diákhitel

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyikisokos.blog.hu/api/trackback/id/tr686640421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Amire érdemes odafigyelned…

Tájékozódj!
Számolj!
Hasonlítsd össze az ajánlatokat!
Fontold meg őket!
Válassz tudatosan!
Változtass, ha nem vagy elégedett!

penzugyikisokos.hu

Facebook

Twitter

Friss topikok

Címkék

állampapír (1) atm (3) autó (1) bank (3) Bank (1) bankbetét (1) bankkártya (4) bankszámla (3) bérlet (1) beszedés (1) beszedési (1) betét (2) betétszámla (1) börze (1) bulechip (1) certifikát (1) család (1) csatornák (1) csoportos (2) Danks (1) daytrade (1) deviza (1) Diákhitel (1) diákhitel (1) diszkontkincstárjegy (1) divat (1) dollár (1) e-bankig (1) ebkm (1) egészség (1) elektronikus (1) előtörlesztés (1) Emese (1) erste (1) Erste (5) értékpapír (1) feltétel (1) fogyasztási (1) folyószámla (2) forint (1) futamidő (2) gazdaság (1) gépkocsi (1) hitel (11) hitelbiztosítás (1) hitelkártya (2) hitelkeret (1) hitelszámla (1) hozam (1) infláció (1) internet (1) játék (2) jelzálog (2) kamat (10) kamatmentes (1) keba (2) készpénz (2) kezelési (1) kincstárjegy (1) kisokos (1) kkv (1) kockázat (1) kód (1) kölcsön (4) költőpénz (1) költség (2) költségvetés (1) kötvény (2) küldetés (1) lakáshitel (3) lakástakarék (1) látra (1) lekötött (1) limit (1) lízing (1) maradványérték (1) MasterCard (1) megbízás (1) megtakarítás (5) milliárd (1) MobilePay (1) netbank (2) nyeremény (1) nyugdíj (1) oba (1) oktatás (1) öngondoskodás (2) önkéntes pénztárak (1) PayPass (1) pénz (4) pénzfelvétel (1) pénzügyes (2) pénzügyi (2) pin (1) profit (1) részvény (1) sms (1) spórolás (1) sport (1) sportgazdaság (1) személyi (4) személyi hitel (1) szóló (1) tartós (1) telebank (2) thm (1) THM (2) tőke (1) törlesztés (5) tőzsde (3) trader (1) váltó (1) végtörlesztés (1) visszlízing (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása