Get Adobe Flash player

Bankkártya és biztonság

2011.10.20. 07:55 P. kisokos

Mire érdemes figyelni a bankkártyánkkal kapcsolatban?

Jobb helyen van-e a pénz bankkártyán, mint a pénztárcában? Sokakat biztosan nem hagy nyugodni a kérdés, hiszen amint megérkezik a fizetés vagy ösztöndíj, rohannak egy összegben felvenni a pénzt.

Azt kevesen vonják kétségbe, hogy a bankkártya egy biztonságosabb megoldás a pénztárcánál, hiszen ha van kártyánk, nem kell nagyobb összegű készpénz magunknál tartani. Hasznos lehet a kis műanyag lap azért is, mert ha netalántán elveszítjük tárcánkat, vagy esetleg megszabadítanak minket tőle, akkor kisebb kár ér minket, mintha esetleg sok pénz lett volna nálunk. Éppen ezért érdemes a kártyát inkább vásárlásra és kevésbé nagyobb összegű készpénzfelvételre használni. Főleg igaz ez akkor, ha néhány szabályt betartunk. Érdemes arra ügyelni, hogy amint megkapjuk a kártyát, írjuk alá. Az aláírás nélkül a boltosok nem fogadhatják el, ugyanis az aláírást is ellenőrzik a vásárlás során. Ha netán a kártyát ellopnák, és az nincs aláírva, a tolvaj saját kezével kanyaríthatná alá a nevünket, és így már nem fog eltérni a kártyán lévő szignó és a pénztárnál a blokkra kerülő aláírás.



Fontos az is, hogy kártyánkat soha ne hagyjuk őrizetlenül, és ne felejtsük a pulton a vásárlást követő pakolásban. Ez talán megmosolyogtató tanácsnak tűnik, de gyakori, hogy a hanyag tulajdonosok így veszítik el kártyáikat. Sőt, miután egy készpénzfelvétel során a pénzhez hozzájutottunk, úgy a tranzakcióról szóló bizonylatot se hagyjuk a helyszínen, ez ugyanis nagyon sok információt – például számlaegyenleget – tartalmaz. S ha már a lopásnál tartunk, a bankautomatából kivett pénzt se egyből a gép előtt kezdjük számolni, hiszen a kártya, vagy a bizonylat elpakolása közben bárkit könnyebben meglephet egy fürge tolvaj.


A kártya használatához a négyjegyű PIN-kód ismerete elengedhetetlen, ami megnehezíti a tolvajok dolgát, de csak akkor, ha a plasztiklap gazdája eléggé körültekintő. Nagyon fontos, hogy ezt a kódot senkinek nem vagyunk kötelesek megmondani, a banknak sem, de még egy rendőrnek sem. Ne dőljünk be olyan e-maileknek, amelyben bárki a számlavezető bankunk nevében kéri a PIN-kódot, a kártyaszámot vagy banki jelszavainkat a legkülönfélébb okokra hivatkozva. Ezen kívül a négyjegyű számkombinációt is megfelelően válasszuk meg. Lehetőleg kerüljük azt, hogy a születési évünket, irányítószámot, vagy a kártya utolsó négy számjegyét választjuk, ezek ugyanis egy tanácstalan tolvaj számára azok a lehetőségek, amelyeket egyből kipróbál. A kódot ne írjuk be a telefonunkba se, illetve semmiképpen ne jegyezzük fel oda, ahonnan a kártyával együtt lophatják el.

Érdemes arra is figyelni, hogy a PIN-kódot pénzfelvételkor úgy üssük be a bankautomatába, hogy senki és „semmi” ne lássa. Utóbbi esetre példa lehet, hogy a tolvajok egy kis kamerát helyeznek a gépre. Ez pedig nem az arcunkat figyeli, hanem a kezünket, pontosabban azt a billentyűzetet, ahol a kódot beütjük. Vigyázzunk arra is, hogy a vásárláskor se láthassa más, hogy milyen számot gépelünk a terminálba. Ezt különösen külföldön tartsuk észbe, hiszen a gyanútlan turisták egy idegen országban védtelenebbek, s ott a tolvajok is nagyobb előszeretettel utaznak rájuk.

Ha azonban mégis megtörténik a baj, legokosabb azonnal cselekednünk. Amint észleltük, hogy a kártyának nyoma veszett, azonnal tiltsuk le. Ezt bankunk ügyfélszolgálati telefonszámán tehetjük meg, amelyet ha nem ismerünk, a tudakozó azonnal megmondja. Nem árt egyébként költési, vagy pénzfelvételi limiteket meghatározni, vagyis kikötni azt, hogy mennyi az a maximum összeg, amit egy nap megmozgathatunk a kártyával. A limitek megadásával a kártya ellopása esetén minimalizálhatjuk az esetleges veszteségeinket. Emellett érdemes megfontolni a kártyahasználatról és az aktuális egyenlegről SMS-t küldő banki szolgáltatások igénybe vételét is. Ezzel a megoldással minden tranzakcióról egyidejűleg értesítést is kaphatunk, vagyis arról is, ha netán valaki tudtunkon kívül használja a kártyánkat, még akkor is, ha a próbálkozása sikertelen volt.

A fenti pár egyszerű tanács betartásával pénzünk biztonságban van a kártyánkon!
 

17 komment

Címkék: kód sms pénz bankkártya limit atm pin pénzfelvétel

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyikisokos.blog.hu/api/trackback/id/tr793316714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.10.20. 12:23:03

Még hozzátenném azt, hogy van, amikor az ember csak szép lehet, okos nem. Az egyik nagy, magyar bank, amelyiknek O-val kezdődik a neve és TP-vel végződik, olyan hitelkártyákat forgalmaz, amelyek bár rendelkeznek chippel, azt nem használják, legalábbis Magyarországon nem. A mágnescsík pedig úgy van beállítva, hogy az nem kér PIN kódot. Ha ezt a kártyát elhagyja a delikvens, vagy ellopják tőle, akkor nagyon gyorsan "így járt" kategóriába kerül, hiszen az aláírása ott van a kártya hátoldalán, kis gyakorlással a tolvaj utánozni tudja, és már ugrott is a pár százezres hitelkeret. Ennyt a magyar AmEx utolérhetetlen nagyszerűségéről.
N.B. A dolog nem megoldhatatlan, külföldön ugyanis eszükben sincs az elfogadóknak a mágnescsíkot használni, bedugják a chipet, és rögtön kéri a PIN kódot, azaz nem csak dekorációnak van rajta.

Figyel Castro 2011.10.20. 12:24:11

Itt, Svájcban tényleg megnézik az aláírást, nehéz is megszokni, hogy ne tegyemel. De otthon, nem nézi senki, ráadásul a kártyás vásárlásnál már rég nem kell a PIN sem.

LiberAll 2011.10.20. 13:41:54

Nem otp-s visa classic sem kér pint vásárlásnál, amúgy az aláírás baxhatják, mert nem látszik 2 hét után, fél év múlva meg úgy néz ki a kártya mintha 20 éves lenne, pedig csak naponta használom, arra amire szolgálna, de a Volksbanknak megérte spórólni rajta 20 Ft-t :(

OkoskaTo:rp 2011.10.20. 15:29:24

Hasitasi nem kér PIN-kódot. És évi 5000 Ft-os kártyadíjat sem. Meg havi párszáz forintos számlavezetési díjat sem.

Ronald 2011.10.20. 16:30:50

Már bocsánat:

1) Hol szokás az ATM-ből kijövő kutyanyelvre ráírni a számlaegyenleget?

2) Hányszor is próbálkozhat a tolvaj-úr a a PIN-kódunk kisakkozásával?

kicsinadal 2011.10.20. 16:48:37

@Ronald: Ronald, Ó
1. mindenhol
2. asszem háromszor, után benyeli a gép a kártyát,jobb helyeken:)

Figyel Castro 2011.10.20. 20:52:54

@kicsinadal: 1. szerintem OTP (lúzerek bankja)
2. ez stimmt

becsoccsent 2011.10.20. 20:52:54

@OkoskaTo:rp: nekem nincs szamlavezetesi dijam, es a kartyadijamig pedig 2009 11 hoig kellett visszamenni, akkor volt 1.500 forint. valts bankot, hasitasis :)

z003 2011.10.20. 21:08:03

Ha elhagyod a kártyád, inkább húzd le a limitet nulla közelire, és várj néhány napot, hátha egy jószándékú megtalálja, visszaküldi, vagy leadja a bankban. Én többször jártam már így.

Darkcomet 2011.10.20. 21:08:11

Tőlem meg soha sehol sem kértek aláírást a kártyával történő vásárlás során.

isssti 2011.10.20. 23:35:50

OTP - Otthon Tarcsa a Pénzét --csak hogy tudjátok, kis buták!

baaz 2011.10.21. 07:03:17

@Csokis:
"amelyek bár rendelkeznek chippel, azt nem használják, legalábbis Magyarországon nem"
bocs de ez faszság
"N.B. A dolog nem megoldhatatlan, külföldön ugyanis eszükben sincs az elfogadóknak a mágnescsíkot használni, bedugják a chipet, és rögtön kéri a PIN kódot, azaz nem csak dekorációnak van rajta. "
ez meg még nagyobb faszság.

a dél európai országokban pl mágnescsík + aláírás a legelterjedtebb azonosítási mód

magyarországon pedig a chip+pin

nem tudom milyen méretű mintából tapasztalatokból szűrted le a valós piaci helyzettel ellentétes kijelentéseidet, de nincs igazad

OkoskaTo:rp 2011.10.21. 07:04:48

@becsoccsent: Vagy nem ismered az eredetit www.youtube.com/watch?v=k0P9Ul7NlGA
vagy nem fedezted fel az iróniát.

becsoccsent 2011.10.21. 07:54:16

@OkoskaTo:rp: valoban nem fedeztem fel, de koszonom, hogy emlekeztettel ra :)

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.10.21. 10:16:08

Én még olyat nem láttam, hogy az eladó összevetné az aláírásomat akártyán lévővel, szóval ez a része nem igaz.
A PIN/aláírás kérése meg ahány szolgáltató, anyi féle - azonos kártyával is, szóval ez sem igaz.
De a PIN-kód tényleg négyjegyű :)

lemonlime 2011.10.21. 10:16:48

Nem árt aktiválni a "3D Secure" szolgáltatást sem, ha különben interneten bárki tud fizetni a kártyával, aki meglesi a nevet, számot és CVV-t. És ezeket bárki könnyedén megtudhatja, akinek a kártya a kezében jár. Persze ez sem bombabiztos, sok webshopos kártyakezelő nem foglalkozik a 3D Secure-el.

Tehát a legbiztonságosabb kp-ben kivenni az egészet és senkinek nem adni oda a kártyát.

Amire érdemes odafigyelned…

Tájékozódj!
Számolj!
Hasonlítsd össze az ajánlatokat!
Fontold meg őket!
Válassz tudatosan!
Változtass, ha nem vagy elégedett!

penzugyikisokos.hu

Facebook

Twitter

Friss topikok

Címkék

állampapír (1) atm (3) autó (1) bank (3) Bank (1) bankbetét (1) bankkártya (4) bankszámla (3) bérlet (1) beszedés (1) beszedési (1) betét (2) betétszámla (1) börze (1) bulechip (1) certifikát (1) család (1) csatornák (1) csoportos (2) Danks (1) daytrade (1) deviza (1) diákhitel (1) Diákhitel (1) diszkontkincstárjegy (1) divat (1) dollár (1) e-bankig (1) ebkm (1) egészség (1) elektronikus (1) előtörlesztés (1) Emese (1) Erste (5) erste (1) értékpapír (1) feltétel (1) fogyasztási (1) folyószámla (2) forint (1) futamidő (2) gazdaság (1) gépkocsi (1) hitel (11) hitelbiztosítás (1) hitelkártya (2) hitelkeret (1) hitelszámla (1) hozam (1) infláció (1) internet (1) játék (2) jelzálog (2) kamat (10) kamatmentes (1) keba (2) készpénz (2) kezelési (1) kincstárjegy (1) kisokos (1) kkv (1) kockázat (1) kód (1) kölcsön (4) költőpénz (1) költség (2) költségvetés (1) kötvény (2) küldetés (1) lakáshitel (3) lakástakarék (1) látra (1) lekötött (1) limit (1) lízing (1) maradványérték (1) MasterCard (1) megbízás (1) megtakarítás (5) milliárd (1) MobilePay (1) netbank (2) nyeremény (1) nyugdíj (1) oba (1) oktatás (1) öngondoskodás (2) önkéntes pénztárak (1) PayPass (1) pénz (4) pénzfelvétel (1) pénzügyes (2) pénzügyi (2) pin (1) profit (1) részvény (1) sms (1) spórolás (1) sport (1) sportgazdaság (1) személyi (4) személyi hitel (1) szóló (1) tartós (1) telebank (2) thm (1) THM (2) tőke (1) törlesztés (5) tőzsde (3) trader (1) váltó (1) végtörlesztés (1) visszlízing (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása