Get Adobe Flash player

Jobb a biztonság

2011.11.30. 07:10 P. kisokos

Sokan nyugtalanul alszanak, ha nem érzik biztonságban lakásukat, autójukat, ezért gyorsan biztosítást kötnek értékeikre. A legtöbben azonban megfeledkeznek arról, hogy nem csak vagyontárgyaik lehetnek veszélyben. Saját magukban is eshet kár, s ha már megtörtént a baj, gyakran nehéz helyzetbe kerül a balesetet szenvedett személy, vagy családtagjai. Nem árt tehát magunkkal is legalább annyira törődni, mint egy féltett autóval, s életbiztosítást kötni.

 

A biztosítás alapvető feladata, hogy kezelje a kockázatokat, vagyis a nem várt események negatív pénzügyi következményeit. Ehhez a biztosítók olyan kockázatközösséget alakítanak ki, amelynek tagjaira hasonló veszélyek leselkedhetnek, s ezeket a kockázatokat megosztják közöttük. Így az ügyfél vállalja a kisebb, de biztos rosszat, vagyis a biztosítási díj fizetését, cserébe viszont elkerüli a bizonytalan, ám akár nagyon súlyos helyzetet is előidézhető szerencsétlenség vagy tragédia komoly anyagi vonzatát.

 biztositas.jpg

 

Az életbiztosítás jellemzően hosszú távú – akár több évtizedre szóló – elkötelezettséget jelent, így érdemes a lehető legkörültekintőbben kiválasztani a konstrukciót. A legalapvetőbb szempont, hogy tisztában legyünk azzal, milyen kockázatot szeretnénk kezelni a biztosítás megkötésével. A hagyományos életbiztosítások közül a legismertebb a kockázati életbiztosítás, amely a biztosított halála esetén nyújt pénzbeli segítséget a hátramaradottak számára, míg az elérési biztosítás esetén épp ellenkezőleg, egy adott kor elérésével nyílik meg a biztosító szolgáltatása. A kettő kombinációja az úgynevezett vegyes életbiztosítás, ami a biztosított halálakor, de legkésőbb a lejáratkor mindenképpen kifizeti a biztosítási összeget.

 

Itthon rendkívül népszerűek az úgynevezett „unit-linked” konstrukciók is, amelyek esetén a biztosítási díj egy részét a biztosító az ügyfél választása alapján a nagy biztonságot jelentő likviditási alapoktól kezdve a legkockázatosabb, de akár rendkívül magas hozamot nyújtó részvényekig fektetheti be.

 

További támpontot jelenthet  a választásban a Teljes Költség Mutató (TKM), ami a hiteltermékeknél jelenlévő THM mintájára egy számban sűríti össze a biztosító által érvényesített költségeket, így az egyes biztosítások összehasonlítása jóval egyszerűbbé válhat.



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyikisokos.blog.hu/api/trackback/id/tr433422948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Amire érdemes odafigyelned…

Tájékozódj!
Számolj!
Hasonlítsd össze az ajánlatokat!
Fontold meg őket!
Válassz tudatosan!
Változtass, ha nem vagy elégedett!

penzugyikisokos.hu

Facebook

Twitter

Friss topikok

Címkék

állampapír (1) atm (3) autó (1) bank (3) Bank (1) bankbetét (1) bankkártya (4) bankszámla (3) bérlet (1) beszedés (1) beszedési (1) betét (2) betétszámla (1) börze (1) bulechip (1) certifikát (1) család (1) csatornák (1) csoportos (2) Danks (1) daytrade (1) deviza (1) diákhitel (1) Diákhitel (1) diszkontkincstárjegy (1) divat (1) dollár (1) e-bankig (1) ebkm (1) egészség (1) elektronikus (1) előtörlesztés (1) Emese (1) Erste (5) erste (1) értékpapír (1) feltétel (1) fogyasztási (1) folyószámla (2) forint (1) futamidő (2) gazdaság (1) gépkocsi (1) hitel (11) hitelbiztosítás (1) hitelkártya (2) hitelkeret (1) hitelszámla (1) hozam (1) infláció (1) internet (1) játék (2) jelzálog (2) kamat (10) kamatmentes (1) keba (2) készpénz (2) kezelési (1) kincstárjegy (1) kisokos (1) kkv (1) kockázat (1) kód (1) kölcsön (4) költőpénz (1) költség (2) költségvetés (1) kötvény (2) küldetés (1) lakáshitel (3) lakástakarék (1) látra (1) lekötött (1) limit (1) lízing (1) maradványérték (1) MasterCard (1) megbízás (1) megtakarítás (5) milliárd (1) MobilePay (1) netbank (2) nyeremény (1) nyugdíj (1) oba (1) oktatás (1) öngondoskodás (2) önkéntes pénztárak (1) PayPass (1) pénz (4) pénzfelvétel (1) pénzügyes (2) pénzügyi (2) pin (1) profit (1) részvény (1) sms (1) spórolás (1) sport (1) sportgazdaság (1) személyi (4) személyi hitel (1) szóló (1) tartós (1) telebank (2) thm (1) THM (2) tőke (1) törlesztés (5) tőzsde (3) trader (1) váltó (1) végtörlesztés (1) visszlízing (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása