Get Adobe Flash player

Pénzügyek a fotelből

2011.10.25. 08:00 P. kisokos

A legtöbbünkkel előfordult már, hogy hosszú ideig kellett sorban állnia, vagy várakoznia bankjában egy egyszerű átutalásért. Ráadásul ilyenkor nemcsak az bosszantja az embert, hogy várakozni kell, hanem az is például, hogy  egy egész vagyont fizet ki a parkolásért közben. Ezt az időt, pénzt és energiát sokszor feleslegesen vesztegetjük el, hiszen ügyes-bajos dolgaink nagy részét kényelmesen, akár otthonról a karosszékből is elintézhetnék. Így van ez a bankolással is, ma már elektronikus úton szinte minden elintézhető.

ebanking3.jpg

Ma már elég egy telefon, és pénzt utalhatunk át, bankbetétet köthetünk le, vagy éppen törhetünk fel anélkül, hogy a bank közelébe mennénk. Elegendő csak felemelni a telefont és máris elintézhetjük hétköznapi banki teendőink nagy részét. Az úgynevezett „TeleBank” szolgáltatások akár a nap 24 órájában elérhetőek, így nem kell észben tartani, mikor tárcsázzunk. Ha utalni akarunk, nem kell megijedni attól, ha egy automata hang kérdezi meg, hogy kinek és mennyit szeretnénk utalni. A hangüzenetet ugyanis később operátorok hallgatják vissza, s ők utalják el a kért összeget. Ezeket a beszélgetéseket egyébként a bankok rögzítik, s öt éven belül lehetőség van a tranzakció ellenőrzésére.

Persze ha valaki nem bízik a géphangban, akkor a megfelelő gomb megnyitásával kérheti az ügyintézőt is, aki elintézi a szükséges tranzakciókat.

Az internetes bankoláshoz pedig még operátor sem kell. A NetBank szolgáltatások bárki számára hozzáférhetőek, ehhez csak egy bankszámla, egy mobiltelefon, és internet-csatlakozással bíró eszköz (számítógép, táblagép, mobiltelefon) szükséges. Az ügyfelek a netbakos belépéshez netbanki azonosítót, a felhasználónevet és a jelszót kapnak általában, de a belépéshez ez még nem elegendő. Hiába szerzi meg tehát ezeket a kódokat bárki, még nem ér el semmit, hiszen a tényleges belépéshez a legtöbb banknál egy egyedi azonosítási eljárás is kapcsolódik: vagy egy SMS-ben megküldött kóddal, vagy egy úgynevezett jelszógenerátor segítségével. A sikeres bejelentkezés után aztán pénzt utalhatunk, betétet köthetünk le vagy bonthatunk fel, de visszanézhetjük korábbi számlamozgásainkat, vagy ellenőrizhetjük az egyenlegünket is.

ebanking.jpg

Attól sem kell tartani, feledékenységünkben az irodai számítógépen, vagy egy netkávézóban elfelejtünk kijelentkezni, ugyanis ezek a rendszerek meghatározott idejű inaktivitás után automatikusan kiléptetik a felhasználót. Persze azért érdemes kilépni, mielőtt otthagyjuk a gépet, mert bár általában minden tranzakcióhoz egyedi azonosító szükséges, azért ha valaki  a kiléptetés előtt talál rá a gazdátlan számítógépre egyenlegünket nézegetheti.

Az elektronikus csatornákat egyébként nem csak a kényelem, hanem az olcsóságuk miatt is érdemes használni. Az átutalásokért kevesebbet kell fizetnünk, mintha bankfiókban intéznénk őket. Sőt, bizonyos számlacsomagok választása esetén ingyenes is lehet az alkalmanként több száz forintos szolgáltatás.

1 komment

Címkék: internet bank elektronikus netbank csatornák telebank e-bankig

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyikisokos.blog.hu/api/trackback/id/tr13327357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

külföldi bankszámla · http://www.kulfoldibankszamla.info/ 2011.10.25. 10:31:11

A legjobb netbanki címet tavaly a HSBC International offshore bank nyerte Jersey-szigetéről. Ezzel arra akartam célozni, hogy a netes bankolás másik nagy előnye, hogy a legjobb külföldi megoldásokat lehet otthonról intézni és nem kell külföldre menni, tehát nyílik a világ, azért ez sem utolsó szempont:)

Amire érdemes odafigyelned…

Tájékozódj!
Számolj!
Hasonlítsd össze az ajánlatokat!
Fontold meg őket!
Válassz tudatosan!
Változtass, ha nem vagy elégedett!

penzugyikisokos.hu

Facebook

Twitter

Friss topikok

Címkék

állampapír (1) atm (3) autó (1) bank (3) Bank (1) bankbetét (1) bankkártya (4) bankszámla (3) bérlet (1) beszedés (1) beszedési (1) betét (2) betétszámla (1) börze (1) bulechip (1) certifikát (1) család (1) csatornák (1) csoportos (2) Danks (1) daytrade (1) deviza (1) Diákhitel (1) diákhitel (1) diszkontkincstárjegy (1) divat (1) dollár (1) e-bankig (1) ebkm (1) egészség (1) elektronikus (1) előtörlesztés (1) Emese (1) erste (1) Erste (5) értékpapír (1) feltétel (1) fogyasztási (1) folyószámla (2) forint (1) futamidő (2) gazdaság (1) gépkocsi (1) hitel (11) hitelbiztosítás (1) hitelkártya (2) hitelkeret (1) hitelszámla (1) hozam (1) infláció (1) internet (1) játék (2) jelzálog (2) kamat (10) kamatmentes (1) keba (2) készpénz (2) kezelési (1) kincstárjegy (1) kisokos (1) kkv (1) kockázat (1) kód (1) kölcsön (4) költőpénz (1) költség (2) költségvetés (1) kötvény (2) küldetés (1) lakáshitel (3) lakástakarék (1) látra (1) lekötött (1) limit (1) lízing (1) maradványérték (1) MasterCard (1) megbízás (1) megtakarítás (5) milliárd (1) MobilePay (1) netbank (2) nyeremény (1) nyugdíj (1) oba (1) oktatás (1) öngondoskodás (2) önkéntes pénztárak (1) PayPass (1) pénz (4) pénzfelvétel (1) pénzügyes (2) pénzügyi (2) pin (1) profit (1) részvény (1) sms (1) spórolás (1) sport (1) sportgazdaság (1) személyi (4) személyi hitel (1) szóló (1) tartós (1) telebank (2) thm (1) THM (2) tőke (1) törlesztés (5) tőzsde (3) trader (1) váltó (1) végtörlesztés (1) visszlízing (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása