Get Adobe Flash player

Speciális megtakarítások: kombinált vagy strukturált betétek, devizabetétek és alapok

2011.09.28. 18:44 P. kisokos

A pénzügyi válság egyik pozitív hozadéka, hogy ráirányította a figyelmet a megtakarítások, az öngondoskodások fontosságára. A takarékoskodás tehát egyre inkább előtérbe került, de mit tehetünk, ha a hagyományos bankbetétek nem nyújtanak elég hosszú időre megtakarítási lehetőséget, vagy a klasszikus bankbetéteknél magasabb kamatot szeretnénk elérni? Vagy folyamatosan forgatjuk a pénzünket különböző átlagos futamidejű, de jobb és jobb kamatozású bankbetétekben, vagy egyéb lehetőségeket keresünk. Különleges vagy speciális megtakarítási formákban egyébként nincs hiány, és nem árt jobban megismerkedni velük, hiszen akár jóval nagyobb hozamot is elérhetünk, mintha a pénzünket egyszerűen a bankszámlán hagyjuk pihenni.

 

 

Akik nem akarnak túlzott kockázatot vállalni, de szeretnének az átlagos banki betéti kamatoknál nagyobb hozamot elérni, azoknak elsősorban az úgynevezett kombinált betétekkel érdemes megismerkedniük. A kombinált betétek sajátossága, hogy a befektetett összeg csak egy meghatározott része kerül klasszikus bankbetétbe, a fennmaradó rész egyéb befektetési formákba kerül, például ingatlanalapba.

Akik nem akarnak túlzott kockázatot vállalni, de szeretnének az átlagos banki betéti kamatoknál nagyobb hozamot elérni, azoknak elsősorban az úgynevezett kombinált betétekkel érdemes megismerkedniük. A kombinált betétek sajátossága, hogy a befektetett összeg csak egy meghatározott része kerül klasszikus bankbetétbe, a fennmaradó rész egyéb befektetési formákba kerül, például ingatlanalapba.

Fontos tudni azonban, hogy a kombinált megtakarítás nagyobb odafigyelést igényel, mint az egyszerű bankbetét. Ezek esetében nem árt rendszeresen figyelemmel kísérni befektetésünket. A befektetési alappal kombinált megtakarítások azon ügyfelek számára ideálisak, akik legalább 1-2 évig nélkülözni tudják pénzüket. Arra is érdemes odafigyelni, hogy amennyiben egy éven belül váltjuk vissza a befektetési jegyeinket, a visszaváltás díján felül további plusz költségeket számíthatnak fel a bankok.

Jó stratégia lehet a devizabetétek választása is, hiszen manapság különösen magas kamatot adnak a bankok ezekre a betétekre. Ez a lehetőség azoknak éri meg igazán, akik például devizában kapják a fizetésüket, s nem akarják azt a magas kezelési költség miatt forintra váltani, vagy azoknak, akik egy-egy kedvező árfolyam esetén időben szeretnének gondoskodni például egy külföldi nyaralásra szükséges összegről. Sőt, a devizában lekötött bankbetét akkor is stabilan őrzi értékét, ha a forint gyengül, hiszen az átváltáskor jelentős nyereséget érhetünk el.

A hosszabb távon gondolkozó befektetőknek kedveznek, s akár százezer forintos plusz hozamot is hozhat a tulajdonosnak az elkövetkező években az úgynevezett tartós befektetési számla. Ennek a lényege, hogy a takarékoskodni akarók egy külön betétszámlára gyűjthetik pénzüket, s az ezen elhelyezett betétek után a 20 százalékos kamatadó is megspórolható. Ha a tulajdonos legalább három évig nem nyúl a számlán megtakarított pénzhez, akkor a kamat után csak 10 százalékos adót kell fizetnie. Sőt, ha pénzét öt évig hagyja fialni, akkor egyáltalán nem kell megfizetni a kamatadót. Ez pedig azt jelenti, hogy a tulajdonos 25 százalékkal nagyobb haszonhoz jut, ha öt évre fekteti be a pénzét, mintha leadózná.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyikisokos.blog.hu/api/trackback/id/tr813263244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Amire érdemes odafigyelned…

Tájékozódj!
Számolj!
Hasonlítsd össze az ajánlatokat!
Fontold meg őket!
Válassz tudatosan!
Változtass, ha nem vagy elégedett!

penzugyikisokos.hu

Facebook

Twitter

Friss topikok

Címkék

állampapír (1) atm (3) autó (1) bank (3) Bank (1) bankbetét (1) bankkártya (4) bankszámla (3) bérlet (1) beszedés (1) beszedési (1) betét (2) betétszámla (1) börze (1) bulechip (1) certifikát (1) család (1) csatornák (1) csoportos (2) Danks (1) daytrade (1) deviza (1) diákhitel (1) Diákhitel (1) diszkontkincstárjegy (1) divat (1) dollár (1) e-bankig (1) ebkm (1) egészség (1) elektronikus (1) előtörlesztés (1) Emese (1) Erste (5) erste (1) értékpapír (1) feltétel (1) fogyasztási (1) folyószámla (2) forint (1) futamidő (2) gazdaság (1) gépkocsi (1) hitel (11) hitelbiztosítás (1) hitelkártya (2) hitelkeret (1) hitelszámla (1) hozam (1) infláció (1) internet (1) játék (2) jelzálog (2) kamat (10) kamatmentes (1) keba (2) készpénz (2) kezelési (1) kincstárjegy (1) kisokos (1) kkv (1) kockázat (1) kód (1) kölcsön (4) költőpénz (1) költség (2) költségvetés (1) kötvény (2) küldetés (1) lakáshitel (3) lakástakarék (1) látra (1) lekötött (1) limit (1) lízing (1) maradványérték (1) MasterCard (1) megbízás (1) megtakarítás (5) milliárd (1) MobilePay (1) netbank (2) nyeremény (1) nyugdíj (1) oba (1) oktatás (1) öngondoskodás (2) önkéntes pénztárak (1) PayPass (1) pénz (4) pénzfelvétel (1) pénzügyes (2) pénzügyi (2) pin (1) profit (1) részvény (1) sms (1) spórolás (1) sport (1) sportgazdaság (1) személyi (4) személyi hitel (1) szóló (1) tartós (1) telebank (2) thm (1) THM (2) tőke (1) törlesztés (5) tőzsde (3) trader (1) váltó (1) végtörlesztés (1) visszlízing (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása