Get Adobe Flash player

Jó-jó bankbetét. De milyen?

2010.12.22. 10:40 P. kisokos

Kellemes kihívás azon morfondírozni, hogy megtakarított pénzükkel mit kezdjünk. Vehetünk persze nagy hirtelen 2-3 plazmatévét, de érdemes elgondolkodni a bankbetéten is. Ha a legnagyobb biztonságban akarjuk tudni a pénzt, nem butaság egy bankot választani. Nem mindegy persze, mennyit fial a megtakarításunk, amíg a bankszámlánkon pihen.

 

 

 

Legtöbben bankbetét formájában takarítanak meg, ami forintban vagy devizában felhalmozott, bankszámlán tartott pénz. Erre az összegre gazdájának a futamidő alatt általában nincs szüksége, azt legtöbbször azért teszi félre, hogy egyszer nagyobb kiadást fedezzen belőle, vagy szűkösebb időre tartalékolja. Szerencsés esetben akár évekig nem kell a pénzhez nyúlni, így amikor szükség van rá, – a futamidő lejárta után – akár jóval nagyobb összeget is kézhez kaphatunk kifizetéskor.

 

A betét lehet látra szóló, illetve lekötött. A látra szóló betét a folyószámlán, lekötés nélkül tartott pénz, s mivel bármikor, akár bankautomatán keresztül is hozzájuthatunk, a kamata alacsonyabb. A látra szóló betétek kamatozása lehet „sávos” vagy „lépcsős”. Sávos kamatozás esetén a megadott kamatlábak csak az adott összeghatársávokban lévő egyenlegekre vonatkoznak, szemben a lépcsős kamatozással, ami azt jelenti, hogy ha a bankszámla egyenlege meghaladja az adott összeghatárt, akkor a bankszámla teljes egyenlege után a magasabb kamatot kapjuk.

Ha a pénzünket lekötjük, magasabb kamatot kapunk, de ehhez vállalnunk kell, hogy bizonyos ideig nem nyúlunk az összeghez. A lekötött betétek kamata magasabb, de ha a futamidő lejárta előtt „feltörjük” a betétet, akkor nem, vagy csak nagyon kevés kamatot kapunk. A bankbetétek széles palettáján megtaláljuk az ún. sávos lekötött betétet is, amely biztosítja, hogy a betét lejárata előtti felbontás esetén is elfogadható kamatot kapjunk.
 

A futamidők a betétek esetén meglehetősen széles skálás mozognak: akár 20 napra is le lehet kötni a pénzt, bár ekkor éves szinten természetesen kevesebb kamatot kapunk, mint egy egyéves lekötésnél. Fontos, hogy a bankok minden esetben éves kamatot hirdetnek meg, így ha valaki egy évnél rövidebb időre szeretné a pénzét lekötni, számítania kell arra, hogy az éves kamatnak csak a lekötött időre arányos részét fogja kézhez kapni. A különböző bankok ajánlatainak összehasonlításában az EBKM (egységesített betéti kamatlábmutató) segíthet, ez a szám ugyanis megmutatja, hogy a betét a jelenlegi konstrukcióban éves szinten mennyit fial. Kiemelkedően magas betéti kamat esetén a bankok gyakran feltételeket írnak elő, például aktív bankszámlahasználatot vagy friss pénz lekötését.

A banki forint kamatok alakulását nagyban befolyásolja a jegybanki alapkamat, ami most ismét emelkedő tendenciát mutat. Ilyenkor nem érdemes hosszú időre lekötni a pénzt, hiszen időközben tovább emelkedhet az alapkamat, ami rendszerint a bankbetétek kamatait is felfelé löki. Léteznek persze olyan banki ajánlatok is, amelyek például a jegybanki alapkamathoz kötik a betétek hozamait is. Ezekkel a lehetőségekkel akkor sem veszítünk, ha esetleg a lekötésünk ideje alatt emelkedik az alapkamat.

Fontos kérdés a biztonság is, hiszen sokan attól tarthatnak, hogy vagyonuk nincs akkora biztonságban a bankban, mint ahogy azt a pénzintézetek állítják. Hiszen mi van csőd esetén? Nos, ekkor sem vész el a megtakarítás. Az Országos Betétbiztosítási Alap 50 ezer euróig (árfolyamtól függően 13-14 millió forint) kártalanítja a betéteseket. Sőt, ezen összeg felett az állam vállal garanciát a hazai bankokban elhelyezett betétekért.
 

 

3 komment

Címkék: forint kamat deviza betét szóló bankbetét oba látra ebkm lekötött

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyikisokos.blog.hu/api/trackback/id/tr32531995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2010.12.22. 12:18:41

"megtakarított pénzükkel mit kezdjünk."
Ezt a kérdést a Matolcsyné férje tette föl magának, aztán kitalálták a nyugdíjak államosítását?

Csabi. 2010.12.22. 13:32:49

...volt egy régi kabaré, hogy is volt abban?

- mi a garancia arra hogy visszakapom a pénzemet?
- hát biztosíték rá a bank, de ha az csődbemegy, ott az Alap, de ha az sem fizetne mert elfogy a pénz, akkor ott az állam biztosítéknak.
- és ha az állam csődbe megy??
- Miért, az nem ér meg magának tízezer forintot?

C4rt3r 2010.12.22. 16:24:49

Rászántam egy kis időt és megnéztem, hol a legnagyobb most a betéti kamat. (nem reklámozom hol) Évi 6%. Ebből ugye lejön a kamatadó, valamit az inflációval is csökkentettem, hogy reálértéken kapjuk meg az eredményt. Inflációt 3%-nak vettem, ami most ugyan 4,3%, de a középtávú cél a 3% és legyünk pozitívak.
Szóval egymillió Ft "befektetésével" egy év múlva pontosan 46.080.- Ft kamatot kapunk reálértéken! (48.000.- Ft)
Ez 4,6%-os kamatnak felel meg!

Nem akarom minősíteni, inkább aki megérti, az gondolkozzon el rajta.

Amire érdemes odafigyelned…

Tájékozódj!
Számolj!
Hasonlítsd össze az ajánlatokat!
Fontold meg őket!
Válassz tudatosan!
Változtass, ha nem vagy elégedett!

penzugyikisokos.hu

Facebook

Twitter

Friss topikok

Címkék

állampapír (1) atm (3) autó (1) Bank (1) bank (3) bankbetét (1) bankkártya (4) bankszámla (3) bérlet (1) beszedés (1) beszedési (1) betét (2) betétszámla (1) börze (1) bulechip (1) certifikát (1) család (1) csatornák (1) csoportos (2) Danks (1) daytrade (1) deviza (1) Diákhitel (1) diákhitel (1) diszkontkincstárjegy (1) divat (1) dollár (1) e-bankig (1) ebkm (1) egészség (1) elektronikus (1) előtörlesztés (1) Emese (1) Erste (5) erste (1) értékpapír (1) feltétel (1) fogyasztási (1) folyószámla (2) forint (1) futamidő (2) gazdaság (1) gépkocsi (1) hitel (11) hitelbiztosítás (1) hitelkártya (2) hitelkeret (1) hitelszámla (1) hozam (1) infláció (1) internet (1) játék (2) jelzálog (2) kamat (10) kamatmentes (1) keba (2) készpénz (2) kezelési (1) kincstárjegy (1) kisokos (1) kkv (1) kockázat (1) kód (1) kölcsön (4) költőpénz (1) költség (2) költségvetés (1) kötvény (2) küldetés (1) lakáshitel (3) lakástakarék (1) látra (1) lekötött (1) limit (1) lízing (1) maradványérték (1) MasterCard (1) megbízás (1) megtakarítás (5) milliárd (1) MobilePay (1) netbank (2) nyeremény (1) nyugdíj (1) oba (1) oktatás (1) öngondoskodás (2) önkéntes pénztárak (1) PayPass (1) pénz (4) pénzfelvétel (1) pénzügyes (2) pénzügyi (2) pin (1) profit (1) részvény (1) sms (1) spórolás (1) sport (1) sportgazdaság (1) személyi (4) személyi hitel (1) szóló (1) tartós (1) telebank (2) thm (1) THM (2) tőke (1) törlesztés (5) tőzsde (3) trader (1) váltó (1) végtörlesztés (1) visszlízing (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása