Get Adobe Flash player

Pénztárca helyett csak egy darab plasztik

2010.12.15. 09:54 P. kisokos

A bankkártyákat leginkább két dologra használjuk: vásárlásra olyan üzletekben, ahol a kártyaelfogadásra van mód, illetve készpénzfelvételre. Készpénzfelvételnél elegendő egy automatát, vagyis ATM-et keresni, s alig fél perc alatt bankjegyekhez juthatunk. Ha üzletben vásárolunk a kártyával, akkor készpénzre sincs szükség: egy úgynevezett POS (kártyaolvasó) terminálon keresztül a számlánkon lévő pénzből egyenlítjük ki a vételárat. A bankkártyás vásárlás ingyenes tranzakció, vagyis ezért a bank nem számol fel díjat a kártyatulajdonosnak. Természetesen a vásárlásnál csak akkor lehet sikeres a tranzakció, ha a vásárló megadja a kártya négyjegyű PIN-kódját vagy igazolja személyazonosságát, vagyis azt, hogy a bankkártyát jogosan használja.

 

De vajon a kártyaolvasó terminál (POS) honnan tudja, hogy a kártyán valóban van pénz? Ha történetesen olyan terminálon keresztül vásárolunk, amely a számlavezető bankunk tulajdona, úgy a pénzintézetnek természetesen pontos adatai vannak az egyenlegről. De mi történik, ha egy másik bank terminálját használjuk? Mivel a bankoknak nincsenek egymás ügyfeleiről adataik, ezért ilyenkor a kártyatársaságok jelentik az összeköttetést a pénzintézetek és ügyfeleik között. A kártyákat ugyanis túlnyomó többségében − Magyarországon nagyjából 95 százalékban − két nagy cég, a Visa és a MasterCard bocsátja ki. Ezek a cégek világszerte bankok százaival állnak összeköttetésben, ezért a bolygó legtávolabbi pontján vásárló ügyfelek vásárlásainak fedezetét is pillanatok alatt ellenőrizni tudják.

 

Kártyaigényléskor mindig felmerül a kérdés: sima (amit hívnak vésettnek vagy elektronikusnak is) vagy dombornyomott bankkártyát válasszunk? Utóbbi kívülről csak annyiban különbözik a másiktól, hogy a rajta lévő név és számlaszám a síkból kiemelkedik. Valójában a dombornyomott kártyák másban is különböznek az elektronikustól. A kulcs az elektronikus kifejezés. Amíg a vésett kártyák csak elektronikus környezetben használhatók (terminálon vagy automatában), addig a dombornyomott kártyák máshol is. Lehet például vásárolni velük az interneten vagy olyan boltokban, ahol nincs kártyaolvasó. A dombornyomott kártyákhoz ráadásul gyakran kapcsolódik pluszszolgáltatás, például utasbiztosítás. Ráadásul egy ilyen kártya használója nagyobb megbecsülésnek is örvendhet számos országban, mert az eladók sok helyen azt hiszik, hogy a kártya egyben hitelkártyaként is funkcionál. Ez utóbbi félreértés abból adódik, hogy több országban dombornyomott kártyát eleve csak hitelkártyával kombinálva adnak ki. A nagyobb megbecsülés pedig annak köszönhető, hogy a hitelkártya egyben a bank ügyfél felé meglévő bizalmát is kifejezi.

 

A bankkártyák elterjedésével egyébként a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások köre is folyamatosan bővül. Az ATM-eknél ma már nemcsak pénzt vehetünk fel a bankkártyánkról, hanem kártyás mobiltelefonunk egyenlegét is feltölthetjük. Sőt, néhány helyen már a közüzemi csekkeket is befizethetjük a bankautomatákon keresztül, és nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy lássuk, rövidesen a lottó, mozijegy vagy a parkolás kifizetése is mindennapos tranzakció lesz ezekkel az eszközökkel.

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyikisokos.blog.hu/api/trackback/id/tr712517030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sogo 2010.12.15. 11:24:33

ez így nem teljesen igaz. a kártyatársaságok nem látnak egyenleget. sőt, ritka, amikor ők engedélyezik a tranzakciót. a kártya mindig a kibocsátó bank szerverével kommunikál, ha ez nem elérhető - ritkán -, akkor jön a visa meg a master.

NickFry 2010.12.15. 12:53:32

Magyarorszagon nem tudsz olyan helyen kartyaval fizetni ahol nincs kartyaolvaso.
Arra jo a dombornyomott kartya pl amerikaban, hogy a vesett szoveget letudjak masolni pl indigo vagy egyeb, majd amikor megy a boltos a bankba, akkor megtortennek a tranzakciok. Dombornyomottt kartya nem feltetlenul elektronikus. Szerintem egy masik forrasrol fordits, vagy olvass jobban utana.

baaz 2010.12.15. 12:56:21

RE: több országban dombornyomott kártyát eleve csak hitelkártyával kombinálva adnak ki. Valójában az a helyzet, hogy a dombornyomott kártyák hagyományosan kredit kártyák (voltak) a nem dombornyomottak pedig debit kártyák.
Magyarországon természetesen ezt is fordítva kezdték itt a dombornyomott kártyák először deibitkártyáak voltak, aztán kezdtek el kredit kártyákat kibocsátani a bankok, Illetve ráadásul mostmár az hogy egy kártya hogy néz, és mi van mögötte, teljesen esetleges nagyjából egész Európában.

C4rt3r 2010.12.15. 12:56:21

A vásárláshoz nem minden esetben kell megadni pin kódot. Modernebb helyeken beállítható, hogy használni akarjuk-e, vagy nem.

Ráadásul a pénz nem a kártyán van, hanem egy számlán, amihez kapcsolódik a kártya! Azt már ne is feszegessük, hogy a bankban lévő "pénzünk" nem is a miénk, ha nem a banké, ő csak ígéretet tett, hogy amikor szükségünk lesz rá, akkor visszafizeti.

Szerintem ennek a cikknek az írója nem igazán van tisztában a lehetőségekkel, továbbá: miről szól a cikk??

P. kisokos 2010.12.15. 13:05:38

@NickFry: Pontosan ezt írtam én is. A dombornyomott nem elektronikus. Egyébként itthon is lehet elvétve találni olyan helyet, ahol nem POS (tehát elektronikus terminál van) hanem indigós...

P. kisokos 2010.12.15. 13:05:38

@SzaboG: Arról, hogy mire való egy bankkártya:) Egyébként javaslom fusd át még egyszer, de ide is másolom a felvetéseidre vonatkozó részeket segítségül:
1. a vásárló megadja a kártya négyjegyű PIN-kódját vagy igazolja személyazonosságát,
2. "számlánkon lévő pénzből egyenlítjük ki a vételárat"

Van még kérdés?

dpeti · http://www.ninapartmentsphuket.com 2010.12.15. 13:45:37

az elfogadóhelyek pedig fizetnek 1-2%-ot a forgalom után.

Ronald 2010.12.15. 13:54:21

@sogo: Hangsúlyozzuk: NEM LÁT EGYENLEGET a POS-tulajdonos bank !!!

Lekérdezéskor csak annyit kap vissza az ügyfél számlavezető bankjától, hogy az adott (konkrét) összegre van-e fedezet vagy nincs? Semmi mást.

De hogy 100 ezre, vagy 100 millája van-e a számlán - az megmarad titoknak.

A cikk szerzője tényleg jobban utánanézhetne - még ha kezdő gyakornok is.

sogo 2010.12.15. 14:00:26

@Ronald: :)) aszontam: a kibocsátó bank. a kártyát kibocsátó, biztos félreérthető voltam.

P. kisokos 2010.12.15. 14:05:28

@sogo: Igen félreérthető, és az én szövegem is, úgyhogy módosítom mindjárt picit. Az ilyen tranzakcióknál a kártyatársaságok közreműködésével jut el az információ (vagyis, hogy rendelkezésre áll a az adott összeg) az egyik banktól (kártya kibocsátó) a másikhoz (kártya elfogadható).

ekat 2010.12.15. 14:13:57

@P. kisokos: Hát engem például pöttyet aggaszt is, de az egyik (dombornyomott, ámde nem hitel)kártyám használatához alapból nem kell PIN-kód. Ettől ugyan még soha senki nem kérte a személyazonosságom igazolását...

sogo 2010.12.15. 14:14:30

@P. kisokos: nagyon jó amúgy kártyákkal foglalkozni, én imádom :)

P. kisokos 2010.12.15. 14:19:13

@ekat: Pedig kéne...Előfordul olyan kereskedő is, hogy a személyazonosság igazolását egy bizonyos összeghatár fölött akkor is kérik, ha PIN-es a kártya.

Dr. Bélus___ 2010.12.15. 14:27:39

De jó, megtudtam, hogy az "elektronikus" kártyámmal nem tudok a Zinterneten vásárolni. Azt hiszem, akkor az elmúlt 5 évben folyamatosan átvertek, mert nagyon úgy tűnt, hogy megy.
Ezen kívül megtudtam, h nagyobb a megbecsülésem is, ha a dombornyomott AMEX-et használom (főleg, h hitelkártya), mint ha a kis VISA elektronom. Azt mondjuk hagyjuk, hogy Európában ez csak annyiban "megbecsülés", hogy a VISA elektront mindenhol, az AMEX-et meg sehol nem fogadják el, de az amcsiknál sem láttam a fene nagy különbséget.
No, akkor a valódi különbség: az ókorban, mikor méga dínókat üldözték, a dombornyomást arra használták, hogy a kártya számát indigóval átcopyzzák egy célpapírra. A security problémák azt hiszem nyilvánvalóak. Ezt ma már szinte sehol nem használják, így a dombornyomott VISA és a sima VISA elektron között gyakorlatilag nem nagyon van különbség. Azaz egy mégis van: a sima VISA ÁLTALÁBAN aláírással megy a POS terminállal, az electron meg PIN-nel, azaz a sima elektron biztonságosabb, tekintve, h az aláírást a gyakorlatban nem szokás csekkelni.

Dr. Bélus___ 2010.12.15. 14:27:48

@P. kisokos: Erre törvény kötelezi. 100e fölött ha PIN, ha nem, elkérik a személyidet és alá is kell írni. Ezt komolyan szokták venni.

P. kisokos 2010.12.15. 14:34:36

@Bélus___: Igen, de nem is erre gondoltam, hanem azokra a kereskedőkre, ahol ennél kisebb összeghez (15-20e ft-tól) is kérik a személyazonosítást. Ez ugye az ő saját döntésük.

ekat 2010.12.15. 16:09:36

@P. kisokos: Na olyannal már én is találkoztam.

kicsinadal 2010.12.15. 16:09:48

@Bélus___: mer te valami mágus vagy, azért lehet:)

Mylady 2010.12.15. 20:28:49

@SzaboG: "Azt már ne is feszegessük, hogy a bankban lévő "pénzünk" nem is a miénk, ha nem a banké, ő csak ígéretet tett, hogy amikor szükségünk lesz rá, akkor visszafizeti."

Nem. Az a te pénzed.

C4rt3r 2010.12.15. 21:00:31

@Mylady: Én ekkora helyesírási hibát írtam? Kész. Beszántom eddigi életművem.
Elnézést.
Még sohasem írtam, de tudom, ez nem mentség.

Amire érdemes odafigyelned…

Tájékozódj!
Számolj!
Hasonlítsd össze az ajánlatokat!
Fontold meg őket!
Válassz tudatosan!
Változtass, ha nem vagy elégedett!

penzugyikisokos.hu

Facebook

Twitter

Friss topikok

Címkék

állampapír (1) atm (3) autó (1) Bank (1) bank (3) bankbetét (1) bankkártya (4) bankszámla (3) bérlet (1) beszedés (1) beszedési (1) betét (2) betétszámla (1) börze (1) bulechip (1) certifikát (1) család (1) csatornák (1) csoportos (2) Danks (1) daytrade (1) deviza (1) diákhitel (1) Diákhitel (1) diszkontkincstárjegy (1) divat (1) dollár (1) e-bankig (1) ebkm (1) egészség (1) elektronikus (1) előtörlesztés (1) Emese (1) erste (1) Erste (5) értékpapír (1) feltétel (1) fogyasztási (1) folyószámla (2) forint (1) futamidő (2) gazdaság (1) gépkocsi (1) hitel (11) hitelbiztosítás (1) hitelkártya (2) hitelkeret (1) hitelszámla (1) hozam (1) infláció (1) internet (1) játék (2) jelzálog (2) kamat (10) kamatmentes (1) keba (2) készpénz (2) kezelési (1) kincstárjegy (1) kisokos (1) kkv (1) kockázat (1) kód (1) kölcsön (4) költőpénz (1) költség (2) költségvetés (1) kötvény (2) küldetés (1) lakáshitel (3) lakástakarék (1) látra (1) lekötött (1) limit (1) lízing (1) maradványérték (1) MasterCard (1) megbízás (1) megtakarítás (5) milliárd (1) MobilePay (1) netbank (2) nyeremény (1) nyugdíj (1) oba (1) oktatás (1) öngondoskodás (2) önkéntes pénztárak (1) PayPass (1) pénz (4) pénzfelvétel (1) pénzügyes (2) pénzügyi (2) pin (1) profit (1) részvény (1) sms (1) spórolás (1) sport (1) sportgazdaság (1) személyi (4) személyi hitel (1) szóló (1) tartós (1) telebank (2) THM (2) thm (1) tőke (1) törlesztés (5) tőzsde (3) trader (1) váltó (1) végtörlesztés (1) visszlízing (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása