Get Adobe Flash player

A bankszámlánk több mint egy pénztárca

2010.11.17. 06:58 P. kisokos

Ahogy arról már írtam, bankszámlája majdnem mindenkinek van, de sokan csak egyfajta „pénztárcaként” tekintenek rá, amelyre megérkezik az ösztöndíj, a fizetés, vagy éppen a nyugdíj. Csakhogy a számla rengeteg lehetőséget nyújthat tulajdonosának: aki ismeri annak minden csínját-bínját, kis túlzással elfelejtheti a bankfiókot, hiszen pénzügyeinek legtöbbjét otthonról, a karosszékben ülve is elintézheti.

 

Leggyakrabban átutalásokat indítunk a bankszámláról, de ez a művelet is sokféle lehet: dönthetünk az eseti megbízás mellett, ekkor a meghatározott összeget egyszeri alkalommal utaljuk át a megadott számlára. Nem kell azonban minden alkalommal külön-külön megbízást adni a banknak, ha a kiadásunk rendszeres és az összeg is állandó. Ilyenkor állandó átutalásra adhatunk megbízást, a pénzintézet pedig a meghatározott időben rendre elintézi a tranzakciót minden további kérés nélkül.

 

De nem csak a fix költségek átutalását intézhetjük hosszú távra egyetlen megbízással. A közüzemi számlák – víz, gáz, villany, szemétszállítás – fizetése is megoldható úgynevezett csoportos beszedési megbízás keretében. Ehhez először felhatalmazást kell adnunk a banknak, hogy az egyes szolgáltatók „lehívhatják” számlánkról a kért összeget. Ezt követően a szolgáltató már nem küld csekket a számla mellé, hanem automatikusan megtörténik a számla kiegyenlítése, amikor az esedékessé válik és van elég pénz a számlán. A csoportos beszedés nagy előnye a kényelem mellett az, hogy ezzel a megoldással soha nem kerülhetünk fizetési késedelembe, SMS szolgáltatással pedig nyomon is követhetjük számlaegyenlegünk alakulását. Ugyanis ha kérjük, akkor a bank a számlamozgás után SMS-t küld az elutalt összegről és a számla aktuális egyenlegéről.

 

Sorban állás helyett, tehát a karosszékben ülve az interneten is ügyintézhetünk. Ez ráadásul biztonságos is, hiszen általában minden tranzakciót csak SMS-ben megküldött egyedi azonosító begépelése után lehet elvégezni. Megadjuk, hogy hova és mekkora összeget szeretnénk átutalni, s ha bankon belül intézzük a tranzakciót, partnerünk azt néhány perc alatt meg is kapja. Ez még gyorsabb- és általában olcsóbb is -, mintha a bankfiókból utaljuk át a pénzt, ugyanis akkor a papírok ellenőrzése miatt az átutalás néhány perccel tovább tart.  Ha valaki a jól bevált sárga csekkes befizetéshez ragaszkodik, akkor jó ha tudja, hogy manapság léteznek már olyan banki ATM-ek, ahol egyszerűen és gyorsan feladhatja a csekkeket. Azt persze jó tudni hova kell bedugni a sárga csekket…

 

 

Ha valamiért mégis idegenkedünk az internetes banki ügyintézéstől, telefonon is intézhetjük az ügyleteket. A banki telefonos ügyintézők általában a nap 24 órájában állnak az ügyfelek rendelkezésére, őket  elég szóban megbízni, s máris elvégzik a kért tranzakciót.

 

Tovább a Pénzügyi Kisokos site-ra

15 komment

Címkék: csoportos atm bankszámla netbank beszedés telebank

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyikisokos.blog.hu/api/trackback/id/tr292454070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darkcomet 2010.11.17. 15:01:15

Ez mind szép, de speciel ahhoz, hogy én kényelmesen, a karosszékben hátradőlve intézzem a pénzügyeimet, ahhoz elsősorban rendes, versenyképes fizetésre lenne szükségem, ahol megérné az online bankoklással pöcsölni. Addig is marad nekem a sárga csekk, meg a számlák tologatása aszerint, hogy éppen melyik befizetésére van pénzem.

akakukk 2010.11.17. 15:50:35

Csoportos beszedesi megbizast koszonom inkabb nem. A baj a kovetkezo. Mivel a szamlarol valo levonas elott nem tudom ellenorizni a levont osszeget, ha valami tevedes, felreertes van, futhatok a penzem utan ugyfelszolgalatokon, egymasra mutogato intezmenyek kozott. Jobb lenne az amerikai rendszer.

P. kisokos 2010.11.17. 16:32:44

@Darkcomet: Igazából az elektronikus NetBankon keresztül adott megbízások jellemzően olcsóbbak, mintha fiókban intéznéd, mivel nem kell hozzá ügyintéző, mert te rögzítesz mindent a felületen. Érdemes átnézni az árakat és a díjtételeket, mert ráadásul az ilyen típusú számlák számlavezetési díja is alatta szokott le egy "normál" bankszámla díjának.

kicsinadal 2010.11.17. 16:37:24

Ez a videó megint. Naggyon kemény. Mondjuk arról nekem se nagyon van lövésem, hogy egy ATM-be hova kell dugni:)

Darkcomet 2010.11.17. 18:25:56

@P. kisokos: Én ezt nem vitatom. Próbáltam is. De amikor az lett a vége, hogy a szolgáltatóm követelte a pénzt, amit már ugye átutaltam, a bankom még váltig állította, hogy az átutalás sikeres volt, nekem meg semmi nem volt a kezembe bizonyítás képpen, akkor abbahagytam az egészet. Marad sárga csekk, azt legalább az orra alá tudom dörgölni bárkinek, a feladott pénzt még keressék a postán. Nem magával az elektronikus bankolással van bajom, csak valahogy ez nalunk, mint ról minden más is, nem úgy működik, ahogy tőlünk nyugatabbra szokás.

Pszt! 2010.11.17. 19:02:26

Arról nem is beszélve, hogy a csoportos beszedési megbízásnak díja is van.

Trouw 2010.11.17. 19:03:07

A posthoz: A postai sárga csekkek befizetésére még csak nagyon korlátozott számban állnak rendelkezésre arra képes automaták. Ráadásul, mivel a szolgáltatók egy összegben kapják meg a befizetéseket, és az automatát üzemeltetők utólag küldik meg a bizonylatok azonosítóit, a postai befizetéshez képest több idő telik el a befizetés beérkezése és konkrét ügyfélhez rendelése között. Ezért jó tudni annak, aki az automatás befizetést használja, hogy, ha késedelmesen fizet, akkor érdemes a szolgáltatónak faxolni is a befizetési bizonylatot, különben a szolgáltató szankcionálhat (kikapcsolhat, szüneteltethet stb), miközben az ügyfél befizette a számlát, csak éppen a szolgáltató még azt nem tudja, hogy ő volt az...

A csoportos beszedés témájához: a megbízásoknál megadhatóak limitek, amely fölött a bank nem hajtja végre a terhelést, illetve a számla esedékességéig még lehetőségünk van a banknál a terhelés letiltására, amennyiben vitatott tételről van szó. Az átutalással/csoportos beszedéssel teljesített számlák befizetési bizonylatai a folyószámla-kivonatok, amelyet a szolgáltatók is el kell, hogy fogadjanak.

P. kisokos 2010.11.17. 19:22:27

@Darkcomet: Trouw megadta a választ, a te kezedben a számlakivonat van, azzal ha kell igazolhatod a teljesítést. Egyébként nem jellemzőek az ilyen jellegű problémák.

D9 2010.11.17. 19:22:43

Sarga csekket is lehet szimpla utalassal fizetni, nem kell csoportos beszedes. dijnet.hu pedig pont ugy keruli ki a sarga csekket hogy nem ok vonjak le a szamladrol, hanem elokisziti a sajat ebankodban utalasra, aztan vagy elutalod, vagy nem.

Zedder 2010.11.17. 19:24:43

Érdekes az első két hozzászólás, most ők vagy nem láttak még online banki felületet, vagy valami kókler banknál vannak, ahonnan mielőbb le kellene lépni.

Darkcomet, mi neked a pöcsölés? Tényleg jobb havonta sokszor (5-6 számla biztosan érkezik egy hónapban) elmenni a postára, sorba állni, időt veszteni? Nem egyszerűbb ezeket a sárga csekk feladásokat a neten intézni? Biztos velem van a baj, hogy nem értem a gondolatmeneted...

akakukk: de, tudod ellenőrizni, mivel jó pár nappal a levonás előtt megjelenik a tranzakció, amit akár vissza is utasíthatsz. Egyéb probléma?

P. kisokos 2010.11.17. 19:24:54

@Trouw: Igazad van abban, hogy nem általánosan elterjedt az ATM-es csekkfeladás, hiszen egy nagyon újszerű szolgáltatásról van szó. Az ATM-en feladott csekk bizonylatként faxolása azonban bár nagyon elővigyázatos lépés, mégis túlzás azért. A szolgáltatók adott esetben egy-két napos csúszást általában nem szankcionálnak, pláne nem drasztikusan. De tény, hogy az így feladott csekket egyelőre később érzékelik.

kicsinadal 2010.11.17. 19:33:22

@D9: Pontosan ezt csinálom én is. Gyors, kényelmes, olcsó és biztonságos. Sárgacsekk dontlájk

Trouw 2010.11.17. 21:06:11

@P. kisokos: Ahol én dolgozom, még mostanában érkeztek először ilyen "csekkautomatás" befizetések. Kb. 3 hét telt el, mire a szolgáltató banktól megkaptuk a kimutatást, hogy mégis, ki és mit fizetett be. Ha véletlenül valaki a kikapcsolási felszólítóban lévő végső határidőben fizeti be az összeget, lehet, mire a befizetését hozzárendeljük, már ki is kapcsoljuk :( Szomorú, de így van... Azért is írtam, hogy, ha fizetési késedelem van, akkor egyelőre ez a befizetési mód Önmagában nem biztos, hogy a legjobb megoldás. Persze, ha idejében fizeted a számláidat, nincs semmi gond.

BKV reszelő 2010.11.17. 22:10:15

@akakukk: Csoportos nem kell. Jön a csekk, utalsz eseti megbízással és a bizonylatot csatolod a csekkhez. Kész. A csoportosnál is sok bank ad lehetőséget limit beállítására, de ha limiten belül téved a szolgáltató, akkor tényleg futhatsz a pénzed után...elmű pl. le akarja fogyasztatni majd...nem, nem! Csoportosozzon az, aki kitalálta! Eseti megbízás, gyors, egyszerű és csak annyi pénz megy, amennyire engedélyt adok.

BKV reszelő 2010.11.17. 22:34:28

@Darkcomet: A hiba nálad van. Nekem valahogy működik, hogy ha vita van, elküldöm faxon az átutalási bizonylat másolatát, a kivonat részletének másolatát és máris nincs vita.

Amire érdemes odafigyelned…

Tájékozódj!
Számolj!
Hasonlítsd össze az ajánlatokat!
Fontold meg őket!
Válassz tudatosan!
Változtass, ha nem vagy elégedett!

penzugyikisokos.hu

Facebook

Twitter

Friss topikok

Címkék

állampapír (1) atm (3) autó (1) bank (3) Bank (1) bankbetét (1) bankkártya (4) bankszámla (3) bérlet (1) beszedés (1) beszedési (1) betét (2) betétszámla (1) börze (1) bulechip (1) certifikát (1) család (1) csatornák (1) csoportos (2) Danks (1) daytrade (1) deviza (1) diákhitel (1) Diákhitel (1) diszkontkincstárjegy (1) divat (1) dollár (1) e-bankig (1) ebkm (1) egészség (1) elektronikus (1) előtörlesztés (1) Emese (1) erste (1) Erste (5) értékpapír (1) feltétel (1) fogyasztási (1) folyószámla (2) forint (1) futamidő (2) gazdaság (1) gépkocsi (1) hitel (11) hitelbiztosítás (1) hitelkártya (2) hitelkeret (1) hitelszámla (1) hozam (1) infláció (1) internet (1) játék (2) jelzálog (2) kamat (10) kamatmentes (1) keba (2) készpénz (2) kezelési (1) kincstárjegy (1) kisokos (1) kkv (1) kockázat (1) kód (1) kölcsön (4) költőpénz (1) költség (2) költségvetés (1) kötvény (2) küldetés (1) lakáshitel (3) lakástakarék (1) látra (1) lekötött (1) limit (1) lízing (1) maradványérték (1) MasterCard (1) megbízás (1) megtakarítás (5) milliárd (1) MobilePay (1) netbank (2) nyeremény (1) nyugdíj (1) oba (1) oktatás (1) öngondoskodás (2) önkéntes pénztárak (1) PayPass (1) pénz (4) pénzfelvétel (1) pénzügyes (2) pénzügyi (2) pin (1) profit (1) részvény (1) sms (1) spórolás (1) sport (1) sportgazdaság (1) személyi (4) személyi hitel (1) szóló (1) tartós (1) telebank (2) thm (1) THM (2) tőke (1) törlesztés (5) tőzsde (3) trader (1) váltó (1) végtörlesztés (1) visszlízing (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása