Get Adobe Flash player

Ha pénz áll a házhoz

2013.09.30. 16:45 P. kisokos

Ahogy a korábbi bejegyzésekből kiderül, a lakáshitel futamideje alatt előre nem látott problémák miatt nehéz helyzetbe kerülhet a lakáshiteles, ebben az esetben tartalékaiból, családi segítséggel, esetleg pluszmunkával kell megoldania a hitel finanszírozását. Nem volt szó azonban a kedvezőbb esetről, ha előre nem várt pénz folyik be a családi kasszába.

Ha nagyobb, akár több millió forintos összeghez jut a lakáshiteles, érdemes elgondolkodnia azon, hogy csökkentse a hitelből adódó terheit, így a havi kiadásait. Két megoldás adódik, ez pedig az elő- és a végtörlesztés.

Ezt a kettőt sokszor egymás szinonimájaként használják, pedig van némi különbség: az előtörlesztés esetén csökkentjük a bankkal szemben fennálló tartozásunkat (tőketartozást), de nem fizetjük ki a teljes követelést.  A végtörlesztés esetében pedig kifizetjük, rendezzük a teljes számlát, ez utóbbit szokták - egyébként helyesen – teljes előtörlesztésnek hívni.

Ha a lakáshiteles képes elő- vagy végtörleszteni, akkor nem szabad ész nélkül a bankba rohanni a pénzzel, ahogy a lakáshitel felvétele előtt is tájékozódni kell. Az elő- és végtörlesztésnek ugyanis díja van. A bank a szerződéskötéskor annak megfelelően számolt,  hogy az illető 20 éven keresztül havonta 80 ezer forintot fizet a lakáshitelére. Ez a forgatókönyv azonban az elő- vagy végtörlesztéssel felborul, a forgatókönyv módosítása miatt pedig pénzt kér a bank. Az elő- vagy végtörlesztés költségeit figyelembe véve kell számba venni a lépéssel megtakarítható további kiadásokat, és utána lehet rendezni a tartozást vagy kifizetni annak egy részét.

Van azonban egy speciális eset, amikor váratlanul bejövő pénz híján is szóba jöhet a végtörlesztés. Mégpedig akkor, ha egy másik bank sokkal jobb ajánlatot ad, és úgy dönt a lakáshiteles, hogy a jobb feltételek miatt a másik banknál folytatja. Ebben az esetben az új banktól felvett hitelből lehet végtörleszteni a meglévőnél fennálló tartozást. Erre még visszatérünk.

Szólj hozzá!

Címkék: hitel pénz törlesztés előtörlesztés végtörlesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyikisokos.blog.hu/api/trackback/id/tr355541646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Amire érdemes odafigyelned…

Tájékozódj!
Számolj!
Hasonlítsd össze az ajánlatokat!
Fontold meg őket!
Válassz tudatosan!
Változtass, ha nem vagy elégedett!

penzugyikisokos.hu

Facebook

Twitter

Friss topikok

Címkék

állampapír (1) atm (3) autó (1) Bank (1) bank (3) bankbetét (1) bankkártya (4) bankszámla (3) bérlet (1) beszedés (1) beszedési (1) betét (2) betétszámla (1) börze (1) bulechip (1) certifikát (1) család (1) csatornák (1) csoportos (2) Danks (1) daytrade (1) deviza (1) diákhitel (1) Diákhitel (1) diszkontkincstárjegy (1) divat (1) dollár (1) e-bankig (1) ebkm (1) egészség (1) elektronikus (1) előtörlesztés (1) Emese (1) erste (1) Erste (5) értékpapír (1) feltétel (1) fogyasztási (1) folyószámla (2) forint (1) futamidő (2) gazdaság (1) gépkocsi (1) hitel (11) hitelbiztosítás (1) hitelkártya (2) hitelkeret (1) hitelszámla (1) hozam (1) infláció (1) internet (1) játék (2) jelzálog (2) kamat (10) kamatmentes (1) keba (2) készpénz (2) kezelési (1) kincstárjegy (1) kisokos (1) kkv (1) kockázat (1) kód (1) kölcsön (4) költőpénz (1) költség (2) költségvetés (1) kötvény (2) küldetés (1) lakáshitel (3) lakástakarék (1) látra (1) lekötött (1) limit (1) lízing (1) maradványérték (1) MasterCard (1) megbízás (1) megtakarítás (5) milliárd (1) MobilePay (1) netbank (2) nyeremény (1) nyugdíj (1) oba (1) oktatás (1) öngondoskodás (2) önkéntes pénztárak (1) PayPass (1) pénz (4) pénzfelvétel (1) pénzügyes (2) pénzügyi (2) pin (1) profit (1) részvény (1) sms (1) spórolás (1) sport (1) sportgazdaság (1) személyi (4) személyi hitel (1) szóló (1) tartós (1) telebank (2) THM (2) thm (1) tőke (1) törlesztés (5) tőzsde (3) trader (1) váltó (1) végtörlesztés (1) visszlízing (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása