Get Adobe Flash player

Családi költségvetés: egy egyszerű módszer a pénzügyek kézben tartására

2011.10.11. 12:57 P. kisokos

Még a legjobb családban is előfordulhat, hogy akár jóval a hónap vége előtt kifutnak a havi apanázsból…Az év elején a karácsonyi költekezések után, a menetrend-szerű áremelkedésekkor vagy váratlan kiadások után még gyakrabban megeshet az ilyesmi. Gondos és körültekintő tervezéssel azonban többnyire elkerülhető a teljes pénzügyi „összeomlás”. A családi költségvetés elkészítése nem igényel havonta néhány percnél többet és segít nyomon követni, hová gurulnak el a forintok, illetve hol lehet megtakarítani kisebb összegeket.

 

A büdzsét hasonló elven állíthatjuk össze, mint ahogy az ország költségvetése is készül. Először érdemes összegezni a bevételeket, vagyis azt, hogy a háztartás, vagy a család mennyiből gazdálkodhat, meddig nyújtózkodhat. Ebbe azonban csak a fix bevételeket – munkabér, étkezési jegyek, családi pótlék – soroljuk. A „megszokott” jutalom, prémium ugyanis könnyen elmaradhat válság idején, s amikor a vártnál soványabb fizetés érkezik a számlára, akkor könnyen borulhat az egyensúly. A jól átgondolt bevételekhez kell igazítani a kiadásokat. Első lépésként összegezzük azokat a fix költségeket, amelyeket minden körülmény között fizetnünk kell. Ilyenek a közüzemi számlák, ha van, akkor a közös költség, telefonszámla, kábeltévé, autófenntartás, illetve a hitelek törlesztő-részletei, stb.


A kiadási és bevételi oldal közti különbséget azonban még mindig nem használhatjuk fel teljes egészében a személyes kiadásokra, napi megélhetésre. Érdemes ugyanis takarékoskodni, gondolni a jövőre. Éppen ezért nem haszontalan minden adandó alkalommal egy kisebb összeget félretenni, ami a szűkösebb időkben tartalékként jól jöhet. Másrészt csakúgy, mint az országok esetében, a saját költségvetésünkben is jó, ha úgynevezett „puffert” képzünk. Az ilyen pénztartalékot az országok büdzséjében is kialakítanak a politikusok, ez az az összeg, amihez nem várt kiadások esetén kényszerülhet hozzányúlni az ország. Hasonló „vis major”, vagyis előre nem látott akadály nem csak az állam, hanem egy család életében is előállhat. Gondoljunk csak bele: mi van, ha tönkremegy a mosógép, vagy elromlik a televízió? Ezek olyan, több tízezres költségek, amelyeket a legtöbb családi költségvetés nem bír egyetlen hónapnyi bevételből fedezni, ha nincsenek kisebb tartalékok, „pufferek”.

Ha mindezek után kiderül, hogy a kiadási oldalon több a tétel, mint a bevételin, elengedhetetlen, hogy elkészítsük a saját „megszorító csomagunkat”, vagyis visszafogjuk a költekezést. Ilyenkor többnyire a napi vagy kényelmi kiadásainkon kell spórolnunk. Előállhat azonban olyan helyzet is, hogy hirtelen pénzre lesz szükségünk megkerülhetetlen hétköznapi kiadásaink fedezésére. Ekkor az egyik megoldás az, ha  a bankhoz fordulunk folyószámlahitelért. Ez az a lehetőség, amikor fizetésünk bizonyos részéig – akár többszöröséig is – számlánkon „mínuszba” mehetünk. A hitelt nem meghatározott időre vesszük fel, ezért a törlesztés a lehető legideálisabb számunkra. Hiszen amint megérkezik a munkabér, annak egy része automatikusan az adósságot törleszti, így tartozásunk megszűnik, s addig nem is kamatozik, amíg nem kezdjük a keretet újra kimeríteni.
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyikisokos.blog.hu/api/trackback/id/tr113294743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Amire érdemes odafigyelned…

Tájékozódj!
Számolj!
Hasonlítsd össze az ajánlatokat!
Fontold meg őket!
Válassz tudatosan!
Változtass, ha nem vagy elégedett!

penzugyikisokos.hu

Facebook

Twitter

Friss topikok

Címkék

állampapír (1) atm (3) autó (1) bank (3) Bank (1) bankbetét (1) bankkártya (4) bankszámla (3) bérlet (1) beszedés (1) beszedési (1) betét (2) betétszámla (1) börze (1) bulechip (1) certifikát (1) család (1) csatornák (1) csoportos (2) Danks (1) daytrade (1) deviza (1) Diákhitel (1) diákhitel (1) diszkontkincstárjegy (1) divat (1) dollár (1) e-bankig (1) ebkm (1) egészség (1) elektronikus (1) előtörlesztés (1) Emese (1) Erste (5) erste (1) értékpapír (1) feltétel (1) fogyasztási (1) folyószámla (2) forint (1) futamidő (2) gazdaság (1) gépkocsi (1) hitel (11) hitelbiztosítás (1) hitelkártya (2) hitelkeret (1) hitelszámla (1) hozam (1) infláció (1) internet (1) játék (2) jelzálog (2) kamat (10) kamatmentes (1) keba (2) készpénz (2) kezelési (1) kincstárjegy (1) kisokos (1) kkv (1) kockázat (1) kód (1) kölcsön (4) költőpénz (1) költség (2) költségvetés (1) kötvény (2) küldetés (1) lakáshitel (3) lakástakarék (1) látra (1) lekötött (1) limit (1) lízing (1) maradványérték (1) MasterCard (1) megbízás (1) megtakarítás (5) milliárd (1) MobilePay (1) netbank (2) nyeremény (1) nyugdíj (1) oba (1) oktatás (1) öngondoskodás (2) önkéntes pénztárak (1) PayPass (1) pénz (4) pénzfelvétel (1) pénzügyes (2) pénzügyi (2) pin (1) profit (1) részvény (1) sms (1) spórolás (1) sport (1) sportgazdaság (1) személyi (4) személyi hitel (1) szóló (1) tartós (1) telebank (2) THM (2) thm (1) tőke (1) törlesztés (5) tőzsde (3) trader (1) váltó (1) végtörlesztés (1) visszlízing (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása