Get Adobe Flash player

Még egyszer a bankszámláról: mire ügyeljünk számlanyitáskor?

2011.09.20. 16:22 P. kisokos

A bankszámlák mára már a mindennapi életünk szerves részét képezik: nem ritkán ide érkezik az ösztöndíj, a fizetés, vagy éppen a nyugdíj. A kényelmesebbek a sárga csekkek helyett bankszámláikról, sorban állás nélkül fizetik közüzemi díjaikat is.

 

 

Nyilvánvaló, hogy a bankszámla egy olyan személyes, fizetést megkönnyítő eszköz, amelynek segítségével könnyebben intézhetjük pénzügyeinket. Ha például ide kapjuk a fizetésünket az ugye sokkal praktikusabb, mint a munkahelyen fizetésnapon sorban állni, sőt biztonságosabb is, hiszen hazafele nem kell magunknál tartanunk egész havi keresetünket.

A bankszámla megkönnyíti az életet abból a szempontból is, hogy a rendszeres kiadásokat is lehet innen fizethetni, s elegendő róla mindig csak annyi pénzt felvenni, amennyire éppen szükségünk van.

A bankszámlán tartott összeg pedig kamatozik, vagyis mindenképpen jobban járunk, mintha a pénzünket a fiókban tartanánk. Az ilyen, úgynevezett folyószámlához igényelhetünk bankkártyát is, amellyel bankjegykiadó automatából, vagyis ATM-ből is felvehetünk készpénzt, és természetesen készpénzfelvétel nélkül is fizethetünk vele azokban az üzletekben, ahol a kártyás vásárlás lehetséges. Fontos tudni, hogy a bankkártyás vásárlás alkalmával a bank belföldön és külföldön sem számít fel díjat, így érdemes az üzletekben vásárlásra is használnunk bankkártyánkat!

A folyószámlát ugyanakkor használhatjuk „betétszámlaként”, takarékoskodásra is. Így a megtakarított vagy felesleges pénzünket lekötjük a számlán, melynek köszönhetően magasabb kamatot kaphatunk. Nem árt kicsit utánaszámolni, hogy mennyi időre tudjuk nélkülözni az esetleg éppen „parlagon heverő” pénzünket. Választhatunk rövid, akár 20 napos periódust, de ebben az esetben nem számíthatunk túl magas éves kamatra, míg féléves vagy egyéves lekötésnél a kamat mértéke akár 7-8% is lehet. Ha a család a megtakarításait valutában tartja, netán a fizetések idegen pénznemben jönnek, akkor sem kell a párnába varrni a bankókat, hiszen létezik az úgynevezett devizaszámla, amely hasonlóan működik, mint a folyószámla, vagy a betétszámla. A különbség mindössze annyi, hogy ebben az esetben nem forintot, hanem eurót, svájci frankot, amerikai dollárt, angol fontot vagy más valutát lehet a számlán tartani. Fontos ugyanakkor, hogy egy devizaszámla csak egyfajta pénznemű lehet, tehát ha többféle valutával rendelkezünk, több devizaszámlát is nyitni kell.

 

A számlanyitás menete nagyon egyszerű: bemegyünk egy fiókba, magunkkal visszük a személyinket – esetleg útlevelet –, lakcímkártyát, valamint adókártyát, és 10-20 perc alatt meg is nyitják nekünk a bankszámlát, egy héttel később pedig a bankkártyát is megkapjuk hozzá. Az persze nem mindegy, hogy milyen számlacsomagot választunk. Nem feltétlenül éri meg relatív olcsó bankszámlát nyitni, mindenképp érdemes mérlegelni, hogy mire szeretnénk majd használni a bankszámlát, majd ezekhez mérten a legmegfelelőbbet, a szolgáltatásokhoz képest a legolcsóbbat választani.

 

Arra is érdemes odafigyelni, hogy hányszor szeretnénk havonta készpénzt felvenni bankfiókból vagy automatából, illetve fogunk-e átutalásokat indítani. Ha gyakran fizetünk átutalással, vagy például a közüzemi számláinkat csoportos beszedéssel rendezzük, megéri inkább a tranzakciós díjakon spórolni és nem a havi számlavezetési költségen. Annak sem árt utánakérdezni, hogy a választott banknak van-e a lakásunkhoz, munkahelyünkhöz közel fiókja vagy ATM-je. Ha nincs, akkor ugyanis nem igazán tudjuk kihasználni a sok bank által is kínált saját ATM-es ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget.
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyikisokos.blog.hu/api/trackback/id/tr543241171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amire érdemes odafigyelned…

Tájékozódj!
Számolj!
Hasonlítsd össze az ajánlatokat!
Fontold meg őket!
Válassz tudatosan!
Változtass, ha nem vagy elégedett!

penzugyikisokos.hu

Facebook

Twitter

Friss topikok

Címkék

állampapír (1) atm (3) autó (1) bank (3) Bank (1) bankbetét (1) bankkártya (4) bankszámla (3) bérlet (1) beszedés (1) beszedési (1) betét (2) betétszámla (1) börze (1) bulechip (1) certifikát (1) család (1) csatornák (1) csoportos (2) Danks (1) daytrade (1) deviza (1) Diákhitel (1) diákhitel (1) diszkontkincstárjegy (1) divat (1) dollár (1) e-bankig (1) ebkm (1) egészség (1) elektronikus (1) előtörlesztés (1) Emese (1) Erste (5) erste (1) értékpapír (1) feltétel (1) fogyasztási (1) folyószámla (2) forint (1) futamidő (2) gazdaság (1) gépkocsi (1) hitel (11) hitelbiztosítás (1) hitelkártya (2) hitelkeret (1) hitelszámla (1) hozam (1) infláció (1) internet (1) játék (2) jelzálog (2) kamat (10) kamatmentes (1) keba (2) készpénz (2) kezelési (1) kincstárjegy (1) kisokos (1) kkv (1) kockázat (1) kód (1) kölcsön (4) költőpénz (1) költség (2) költségvetés (1) kötvény (2) küldetés (1) lakáshitel (3) lakástakarék (1) látra (1) lekötött (1) limit (1) lízing (1) maradványérték (1) MasterCard (1) megbízás (1) megtakarítás (5) milliárd (1) MobilePay (1) netbank (2) nyeremény (1) nyugdíj (1) oba (1) oktatás (1) öngondoskodás (2) önkéntes pénztárak (1) PayPass (1) pénz (4) pénzfelvétel (1) pénzügyes (2) pénzügyi (2) pin (1) profit (1) részvény (1) sms (1) spórolás (1) sport (1) sportgazdaság (1) személyi (4) személyi hitel (1) szóló (1) tartós (1) telebank (2) thm (1) THM (2) tőke (1) törlesztés (5) tőzsde (3) trader (1) váltó (1) végtörlesztés (1) visszlízing (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása