Get Adobe Flash player

Bankszámla vagy sárga csekk?

2010.11.09. 17:53 P. kisokos

Szerintem bankszámla, hiszen ezzel a személyes fizetést segítő eszközzel könnyebben intézhetjük pénzügyeinket. A bankszámla vezetése a bankok egyik legalapvetőbb szolgáltatása és jelentős kényelmet biztosít. Manapság már nem nagyon lehet meglenni bankszámla nélkül: számlára jön az ösztöndíj és a fizetés, ami kényelmesebb, mint sorban állni a pénzért, és biztonságos is, hiszen nem kell nagy összegű készpénzt magunknál tartani.

 

A bankszámla megkönnyíti az életet abból a szempontból is, hogy a rendszeres kiadásokat is erről fizethetjük, a rajta lévő összeg pedig kamatozik, vagyis mindenképpen jobban járunk, mintha a pénzünket a fiókban vagy a nadrágzsebünkben tartanánk. Az ilyen, úgynevezett folyószámlához igényelhetünk bankkártyát is, amellyel bankjegykiadó automatából, vagyis ATM-ből vehetünk fel pénzt, és természetesen fizethetünk vele azokban az üzletekben is, ahol a kártyás vásárlás lehetséges. Mivel a bankkártyás vásárlás belföldön és külföldön is díjmentes, érdemes az üzletekben vásárlásra is bankkártyánkat használnunk!

 

 

A folyószámlánkat használhatjuk ugyanakkor takarékoskodásra is. Ez esetben a megtakarított, vagy felesleges pénzünket lekötjük – azaz vállaljuk, hogy meghatározott ideig nem nyúlunk hozzá – a számlán, így magasabb kamatot kaphatunk. Nem árt kicsit utánaszámolni, hogy mennyi időre tudjuk nélkülözni az éppen „parlagon heverő” pénzünket. Választhatunk rövid, akár egy hónapos periódust, de ebben az esetben alacsonyabb, míg féléves vagy egyéves lekötésnél magasabb kamatot kaphatunk a pénzünkért. Ha esetleg nem forintunk van, hanem más pénznemünk, érdemes úgynevezett devizaszámlát nyitni, amely hasonlóan működik, mint a folyószámla. A különbség mindössze annyi, hogy ebben az esetben nem forintot, hanem eurót, svájci frankot, amerikai dollárt, angol fontot vagy más pénzt tartunk a számlán.  Fontos ugyanakkor, hogy egy devizaszámlán csak egyfajta pénznem lehet, így lehet, hogy több számlát is nyitnunk kell, ha többféle pénznemmel rendelkezünk.

 

Egy bankszámlát megnyitni nagyon egyszerű: bemegyünk egy bankfiókba, magunkkal visszük a személyinket – esetleg útlevelet –, a lakcímkártyánkat, valamint az adókártyát és 10-15 perc alatt meg is nyitják nekünk a számlát, pár nap múlva pedig a bankkártyát is megkapjuk hozzá. Magyarországon egyébként a bankszámlákat egy háromszor nyolc számjegyből álló számsorral azonosítják, ezt nevezzük bankszámla számnak. Az persze nem mindegy, milyen számlacsomagot álasztunk, érdemes figyelni az árakra, és a számlavezetéshez kapcsolódó szolgáltatásokra. Nem biztos, hogy a legolcsóbb megoldás a legjobb nekünk. Érdemes mérlegelni, hogy mire fogjuk majd használni a bankszámlát, és ehhez mérten a legkedvezőbbet, a szolgáltatásokhoz képest a legolcsóbbat válasszuk.

 

Gondoljuk végig, hogy hányszor szeretnénk havonta pénzt felvenni, bankfiókból vagy automatából, illetve fogunk-e átutalásokat indítani. Ha gyakran fizetünk átutalással, vagy például a közüzemi számláinkat csoportos beszedéssel rendezzük (amikor a postai sorban állás, és sárga csekkes befizetés helyett engedélyezzük, hogy bizonyos szolgáltatások díját a bank automatikusan egyenlítse ki számlánkról), akkor inkább a tranzakciós díjakat érdemes átböngészni és nem a havi számlavezetési költség alapján dönteni. Annak sem árt utánanézni, hogy a választott banknak van-e a lakásunkhoz, munkahelyünkhöz közel fiókja vagy ATM-je. Mert ha nincs, akkor hiába van például ingyenes készpénzfelvételi lehetőség…

 

19 komment

Címkék: csoportos bankszámla megbízás folyószámla beszedési betétszámla

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyikisokos.blog.hu/api/trackback/id/tr442436543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pál utcai fiú 2010.11.10. 10:49:05

Az azért nem ilyen egyértelmű szabály, hogy minél több időre kötjük le a pénzt, annál több a kamat...én személy szerint a befektetési jegyek híve vagyok amúgy, egy hozamgarantált jegy (ilyesmi minden banknál van) szinte semmilyen kockázatot nem jelent, kb a lekötött betétek kamatát hozza, viszont bármikor visszaváltható, ergo sokkal praktikusabb, mint a lekötés (persze paranoiásoknak nem ajánlott, mert nem vonatkozik rá a 6 millás betétvédelem)

KolompárRómeó 2010.11.10. 10:49:35

"a rajta lévő összeg pedig kamatozik, vagyis mindenképpen jobban járunk, mintha a pénzünket a fiókban vagy a nadrágzsebünkben tartanánk"

Párna alatt tartani a pénzt olcsóbb, mert ugyan kamatozik a pénz a számlán (kb. havi 5-10 Ft-ot, amiből lejön a kamatadó), de van számlavezetési díj, kp-felvételi díj, kártyadíj, ilyen-olyan-amolyan zárlati díjak, meg a fax tudja, milyen díjak.

Ez persze csak a sima folyószámlára vonatkozik. Ha lekötök, stb., akkor már más a helyzet.

Artie 2010.11.10. 14:16:46

@KolompárRómeó: Esetleg ha normális bankhoz mész, akkor ez havi 500 forintból megvan...

zeneigéniusz 2010.11.10. 14:25:39

Kiváncsi vagyok, arra, hogy mennyi pénznél éri meg betenni a lóvét a bankba úgy, hogy a kamat fedezze a kezelési költségeket. Kb 1.000.000 Ft-nál?

Nem kicsit mohók a hazai bankok.

ezsoezso 2010.11.10. 14:28:28

@Artie: És egy átlagfizetés, 100-120ezer Ft, mikor kamatozik havi 500Ft-ot?
Rakjál be mondjuk 100.000Ft-ot egy bankszámlára és ne nyúlj hozzá. Meg fogsz lepődni, de -igaz hosszú évek alatt- elfogy.

kicsinadal 2010.11.10. 14:55:09

@ezsoezso: Ennyi erővel ha nem teszed be akkor is elfogy, mer megeszi az infláció. Ugyan már!

kicsinadal 2010.11.10. 14:55:56

@ezsoezso: Az én számlám havidíja 129 Ft. Elég sokáig lenne rajta még lé, ha 100 rugót betéve hozzá se nyúlnék. Hány év is?

Mc69 2010.11.10. 15:26:09

Pofon egyszerű a képlet: aki meg tud takarítani egy kis pénzt havonta, annak érdemes a kényelmes változatot választania, csoportos beszedési, megtakarítás, atm stb. Akinek muszáj "pontosan" számolnia hagyja a csudába, vegye le a pénzt és vigyázzon rá amennyire csak lehet. Sajnos ez van.

P. kisokos 2010.11.10. 16:05:49

@KolompárRómeó: Tulajdonképpen magad is megválaszoltad a kérdést a pénz lekötésével, de ahogy a posztban is írtam, érdemes körülnézni a különböző ajánlatok között, mert komoly összegeket is lehet évente megspórolni ezeken a díjakon, ha 1.az ember ésszel választ 2. valóban úgy/és arra használja a számláját, amire igazán jó (pl nem ATM-ből veszi fel a pénzt mondjuk 0,5 százalékért majd áll sorban a postán időt pocsékolva, hogy befizesse, hanem vagy átutalja vagy ad egy megbízást a beszedésre, ami sokkal "olcsóbb")

Shammer72 2010.11.10. 16:57:18

A videó állat :DDDD

Pierre73 2010.11.10. 17:04:35

hm. nekem tök ingyenes a bankszámlám, igaz, még sosem használtam ATM-et. Én úgy csinálom, hogy a hitelkártyámról vásárolok, majd a fordulónap előtt egy-két nappal a folyószámlámról átutalom (ingyenesen) a hitelkártyára a hó közben elköltött összeget. A hitelkártyát ingyen használtam, míg a folyószámlámon a nyogalomban levő pénzecském kamatozott (nem is rosszul). Arra kell ügyelni, hogy a hitelkártya fordulónapja előtt rendezve legyen a számla, különben tekintélyes kamatot számol fel a bank. Ha megfelelően működtetem a rendszert, akkor a hitelkártyára havonta kb 500 Ft-ot bónuszként jóváírnak, megköszönve, hogy helyesen használom a kártyát, a folyószámlámon pedig minden hónapban nettó 2000-2400 Ft kamatot számolnak. Ez egy évben összesen 34800 Ft, amit azzal keresek, hogy gondolkozom.

Kivancsi 2010.11.10. 17:06:41

@P. kisokos: az a baj ezzel hogy nem kene ezen gondolkozni!!
hasznalni akarom a kartyat pl: ATM bol kivenni akkor ne filozzak mar azon, hogy ezert mennyit kell majd fizetnem vagy akkor ez 1? 2? ingyenes vagy ez mar fizetos lesz?

Euro-s bankartyaval EU-n belul ATM hasznalat mindenhol FREE!!

Mo-n rakenyszeriti az allam a zemberekre, hogy a fizetest csak utalva lehet kapni de kozben a megkeresett 100E ft bol lehet, havi szintel elugrik a bankszamlara 1Eft 2Eft??...
Nem szabadna semennyinek!!

Kinek jo ez?
elsodlegesen:
Viki baratjanak Csanyi bacsinak....
meg a tobbi osszes kulfoldi banknak!

Itt tartunk!

P. kisokos 2010.11.10. 17:14:29

@Kivancsi: Ha megnézed az itteni kommenteket, akkor láthatod te is, hogy messze nem havi 1-2 ezer forintos tételekről van szó. És a tendencia mindenképpen az, hogy a számlához kapcsolódó díjak csökkennek. Pár éve még elképzelhetetlen lett volna a nulla forintos számla, ma meg nem egy bank hirdet ilyet. Szóval a dolgok ebbe az irányba mutatnak, és gondolkodni nem akkor kell, mikor ott állsz az ATM-nél, hanem amikor kiválasztod, hogy melyik számlacsomag a legjobb neked. Meg persze általában sem árt.

A politikát pedig ne keverjük ide, pláne ne személyeskedj. Ennek a blognak nem ez a célja.
Köszi

Red Fox 2010.11.10. 20:55:13

Én a Citibank ingyenes csomagját használom. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
OTP-t messziről kerüljétek, szinte mindenért pénzt kérnek. Csoda, hogy nem kérnek pénzt azért is, hogy belépsz a bankfiókjukba!

Helló Leó! 2010.11.10. 22:19:12

@Pierre73:
Na ez a hozzászólás több sebből vérzik...
A hitelkártyának is van éves díja, ezt nem látom feltüntetve a csodás elszámolásban.

Azt mondod: folyószámládon lévő összeg kamatozik több, mint 2.000 Ft-ot. Akkor kb 700.000 Ft-od már le van lekötve.
Megjön hónap elején a fizetésed. Költesz hitelkártyával mondjuk 50.000 Ft-ot, amit már huszadika körül utalhatsz is a hitelkártya számládra. Eddigre ugye máshová is utalsz csomó lóvét (a rezsire gondolok) marad a hónap végére a fizudból kb 30.000 amit akkor lekötsz. De ugyanezt a hitelkártya nélkül is megteheted! Nem értem, hogy a hitelkártyával hogyan "keresel" pénzt....

P. kisokos 2010.11.17. 19:25:47

@KolompárRómeó: Tulajdonképpen magad is megválaszoltad a kérdést a pénz lekötésével, de ahogy a posztban is írtam, érdemes körülnézni a különböző ajánlatok között, mert komoly összegete is lehet évente megspórolni ezeken a díjakon, ha
1.az ember ésszel választ
2. valóban úgy/és arra használja a számláját, amire igazén jó (pl nem ATM-ből veszi fel a pénzt mondjuk 0,5 százalékért majd áll sorban a postán időt pocsékolva, hogy befizesse, hanem vagy átutalja vagy ad egy megbízást a beszedésre, ami sokkal "olcsóbb")

elfmage 2010.11.17. 22:20:24

aki nem érti hogy lehet pénzt keresni a hitelkártyával az nézzen körül a piacon.

Van pár hitelkártya konstrukció ahol 1% visszatérítést kapsz a vásárlásaid után (BB főgáz kártya, citibank shell hitelkártya (citi vip bankszámla mellé ingyen), erste kártyákban is van visszatérítős).

Persze az 1% nem sok, de sok kicsi azért sokra megy. Amikor meg tudom pörgetni a hitelkeretemet akkor az azért már egy kellemes 5 számjegyű összeg szok lenni.

A citibank vip bankszámla meg tökingyen van annyit atm-ezek, utalok amennyit jólesik.

reqcka 2011.03.18. 22:53:45

A számlád használatától függ a költséged. Sokat megspórolhatsz pár egyszerű kereséssel, nekem pl. ez felelt meg: hir.fm/dijnullazo Nem 150.00, hanem 120.000Ft havi bejövő összegnél már ingyenes a számlavezetés, de nem is kell egy összegben jönnie. A saját ATM-ekből tök ingyen vehetsz le, a netes utalások, neten beállított csoportos beszedések is, így amit én használok, minden ingyenes. Én azt mondom jó.

Amire érdemes odafigyelned…

Tájékozódj!
Számolj!
Hasonlítsd össze az ajánlatokat!
Fontold meg őket!
Válassz tudatosan!
Változtass, ha nem vagy elégedett!

penzugyikisokos.hu

Facebook

Twitter

Friss topikok

Címkék

állampapír (1) atm (3) autó (1) Bank (1) bank (3) bankbetét (1) bankkártya (4) bankszámla (3) bérlet (1) beszedés (1) beszedési (1) betét (2) betétszámla (1) börze (1) bulechip (1) certifikát (1) család (1) csatornák (1) csoportos (2) Danks (1) daytrade (1) deviza (1) Diákhitel (1) diákhitel (1) diszkontkincstárjegy (1) divat (1) dollár (1) e-bankig (1) ebkm (1) egészség (1) elektronikus (1) előtörlesztés (1) Emese (1) Erste (5) erste (1) értékpapír (1) feltétel (1) fogyasztási (1) folyószámla (2) forint (1) futamidő (2) gazdaság (1) gépkocsi (1) hitel (11) hitelbiztosítás (1) hitelkártya (2) hitelkeret (1) hitelszámla (1) hozam (1) infláció (1) internet (1) játék (2) jelzálog (2) kamat (10) kamatmentes (1) keba (2) készpénz (2) kezelési (1) kincstárjegy (1) kisokos (1) kkv (1) kockázat (1) kód (1) kölcsön (4) költőpénz (1) költség (2) költségvetés (1) kötvény (2) küldetés (1) lakáshitel (3) lakástakarék (1) látra (1) lekötött (1) limit (1) lízing (1) maradványérték (1) MasterCard (1) megbízás (1) megtakarítás (5) milliárd (1) MobilePay (1) netbank (2) nyeremény (1) nyugdíj (1) oba (1) oktatás (1) öngondoskodás (2) önkéntes pénztárak (1) PayPass (1) pénz (4) pénzfelvétel (1) pénzügyes (2) pénzügyi (2) pin (1) profit (1) részvény (1) sms (1) spórolás (1) sport (1) sportgazdaság (1) személyi (4) személyi hitel (1) szóló (1) tartós (1) telebank (2) thm (1) THM (2) tőke (1) törlesztés (5) tőzsde (3) trader (1) váltó (1) végtörlesztés (1) visszlízing (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása