Get Adobe Flash player

Mi is az a fogyasztási hitel?

2010.11.30. 10:46 P. kisokos

A legtöbbünkkel előfordult már, hogy pillanatnyi pénzzavarba kerültünk, és kellemetlennek éreztük a barátoktól való kölcsönkérést. A bankokat pedig nem is vesszük számításba, mert esetleg azt gondoljuk, hogy a pénzintézet kisebb összegű hitelekkel nem foglalkozik. Pedig pontosan ilyen esetekre találták ki az úgynevezett fogyasztási hiteleket.

Ha valamiért kisebb összegű hitelre van szükségünk, érdemes megfontolni például a személyi kölcsönt, ami egy konkrét cél nélkül felvehető pénzösszeget jelent, amit az igénylő arra költ, amire akar, nincsenek megkötések. A személyi kölcsön összege pár százezer forinttól akár 2-3 millió forintig is terjedhet, és havi részletekben kell visszafizetni. Utazásra vagy például esküvő vagy egyéb esemény lebonyolítására, kisebb pénzzavar enyhítésére éppúgy felhasználható, mint például kisebb lakásfelújításra.

Aki csak néha-néha akar túlnyújtózkodni a takaróján, annak pedig a folyószámlahitel lehet az ideális megoldás. Ezt a lehetőséget a bankszámlával rendelkezők vehetik igénybe, akiknek a számlájára rendszeres jövedelem érkezik. A folyószámlahitel lényege, hogy a bank az ügyfél számlájára érkező jövedelmének figyelembevételével megállapít egy hitelkeretet. Ezt a pénzt nem kötelező felvenni, a folyószámlahitel csak egyfajta mentőöv, ami bármikor rendelkezésre áll. Vagyis, ha többet szeretnénk költeni, mint amennyi a számlánkon van, akkor átmehetünk „mínuszba”, és a következő havi fizetésünk megérkezésével automatikusan törlesztünk.

Ma már egyre elterjedtebb lehetőség a néhány éve még nem megszokottnak tűnő hitelkártya is, ami akár milliós költési lehetőséget is biztosít tulajdonosának. (A hitelkártyák nem összekeverendők a „sima” bankkártyákkal. A hitelkártyák esetén ugyanis a bank pénzét költjük, míg a betéti kártyával a sajátunkat.) A hitelkártyákat elsősorban vásárlásra érdemes használni, mert a készpénzfelvétel meglehetősen drága ezekkel. A hitelkártya kicsit hasonlít a folyószámlahitelhez, hiszen a bank ebben az esetben is a jövedelem alapján határozza meg azt, hogy mennyi hitelt engedélyez a kártyaigénylőnek, aki ebből az összegből gazdálkodhat minden hónapban.

Karácsony közeledtével egyre többet hallunk az áruhitelekről is. Ezt általában akkor vehetjük igénybe, ha a boltban megtetszik egy termék – elektronikai berendezés, bútor, háztartási gép, bármi –, de éppen nem áll rendelkezésünkre a teljes vételár. A legtöbb nagyobb áruházban ilyenkor élhetünk egyfajta „részletfizetéssel”. Ilyenkor is minden esetben egy bank hitelez nekünk, de az egyszerűbb ügyintézés miatt személyesen szinte kapcsolatba se kerülünk vele. Esetenként kamatmentes kölcsönként is hirdetik az áruházak az áruhitelt, és bármennyire is hihetetlenül hangzik napjainkban, hogy létezik „ingyen hitel”, de ha részletekben ugyanannyit kell fizetnünk a termékért, mint amennyit a kasszánál egy összegben fizetnénk, akkor az valóban kamatmentes kölcsön, és érdemes is élni vele.

 

 

Ezek tehát a fogyasztási hitelek legfőbb típusai, de a lényeg, hogy mielőtt bármelyik kölcsönnel élünk, jól nézzük meg, mekkora törlesztőrészletet kell fizetnünk és, hogy azt a futamidő teljes hosszára nélkülözni tudjuk-e. Ne legyünk restek és hasonlítsuk össze a teljes hiteldíj mutatókat, azaz a THM-eket is, amiből megtudhatjuk, melyik banknál mennyit is kell fizetnünk valójában a kölcsön után.

 

Tovább a Pénzügyi Kisokos site-ra

7 komment

Címkék: hitel kölcsön hitelkártya thm személyi folyószámla fogyasztási

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyikisokos.blog.hu/api/trackback/id/tr712483123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kicsinadal 2010.11.30. 14:10:41

Én azt mondom, hogy ezekkel is nagyon vigyázni kell, pont mert kis összegekről van szó. Azért ne vegyen fel senki hitelt, hogy megvegyen egy LCD tévét, amire egyébként egyáltalán nem futná neki, a hitellel meg szétcseszi a családi költségvetést...

rushman 2010.11.30. 14:11:11

Amit igazán hiányolok én az ilyen kisokos jellegű dolgokból, hogy senki sem hajlandó megmagyarázni a miérteket.
De azért elvárják a feltétlen bizalmat.

Hogy egy példát kiragadjak:
"[...] de ha részletekben ugyanannyit kell fizetnünk a termékért, mint amennyit a kasszánál egy összegben fizetnénk, akkor az valóban kamatmentes kölcsön, és érdemes is élni vele."

Ez csak a felszín, ami persze lehet, hogy maximálisan kielégíti néhány ember tudásszomját. De talán érdemes folytatni a mélyebb rétegekkel is, vagyis miért van "ingyen hitel"? Miért éri meg a banknak? Miért éri meg az eladónak? Mindennek van valami oka. Vagy a jutalék rendszere, a marketing, stb. már nem fér bele a pénzügyi kisokos hatókörébe? Elég, ha az ember bízik egy homályos állításban? A lényeg, hogy költsön? :)

Nem tudom, de szerintem az emberek inkább tanulnak meg bánni a pénzzel, ha minden részletet ismernek. Merthogy idővel képesek lesznek megtalálni az ismeretlen dolgokban is az összefüggéseket. Mert ismerik a miérteket.

A fenti írás természetesen jó, mert rávilágít 1-2 kapcsolatra, de nagyon kevés. Nekem speciel semmi újdonságot nem tartalmazott, pedig nagyon nem értek a pénzügyekhez.

kicsinadal 2010.11.30. 14:20:20

@szmeby: Na igen, de azért ez nem hókuszpókusz. A posztban írt példa és a tiéd is egyszerű részletfizetés tulajdonképpen, és a vevő szempontjából tökmindegy, hogy miért van úgy ahogy. Persze nem nehéz kitalálni: a kereskedőnek még így is jó, hiszen nála vásárolsz, a bank meg kap valami jutalékot a kereskedőtől vagy ilyesmi.

otapi 2010.11.30. 14:32:09

@kicsinadal: Ezzel az a bibi, hogy az ilyen termékek árába eleve bele van építve a hitel kamatköltsége, akár "részletre" veszed, akár egyben.
Ugyanazt a terméket máshol olcsóbban megkaphatod a kapcsolt hitel nélkül.

kicsinadal 2010.11.30. 14:37:32

@otapi: Ez persze lehet, hogy így van, lehet, hogy nem, de ettől még simán lehet olyan élethelyzet, hogy ilyen részletfizetésre kényszerülsz. Mondjuk ha elromlik egy nagyobb értékű háztartási gép, és hirtelen nincs annyi pénzed egyszerre kiadni, hiba olcsóbb 30 forinttal esetleg máshol. Vagy nem?

otapi 2010.11.30. 14:51:26

@kicsinadal: Persze, de azért ne legyen senkinek olyan illúziója, hogy a részletfizetés kamatait nem fizetné meg sehol. Illetve, az illúzió még meg lehet...

rushman 2010.12.03. 21:04:45

@kicsinadal: "[...] vevő szempontjából tökmindegy, hogy miért van úgy ahogy."

Én, mint vevő, kikérem magamnak. :)
Nekem nagyon is fontos, hogy értsem, mi történik körülöttem. Persze lehet, hogy ezzel a furcsa szokásommal egyedül vagyok, de helyes döntést csak minden részlet ismeretében lehet hozni. Sajnálom azokat, akik ész nélkül belevágnak valamibe, és ha történik valami rossz, amire nem gondolt (hogyan is gondolhatott volna), akkor sírnak. Azzal, hogy általánosítunk, elbagatellizáljuk a részleteket, hosszútávon csak magunknak ártunk.

Érdekes, amit otapi írt. Egy lusta ember (mint pl. én) valószínűleg nem fog körülnézni a piacon, ha elétolnak egy visszautasíthatatlan ajánlatot (főleg, ha nem ért hozzá), kamatmentes hitel, utolsó lehetőség, stb. Még örül is neki, hogy milyen jó üzletet csinált. :)
De ha tudja azt, hogy a hitel költsége bele is lehet építve az árba, akkor máris van, ami motiválja őt, hogy olcsóbb helyet keressen, visszautasítsa a gyanús ajánlatot.

Persze lehet arra hivatkozni, hogy nincs pénz, azért van "rászorulva" az ember a hitelre, de ez csak egy újabb példája - ha úgy tetszik, következménye - a pénzügyi analfabétizmusnak. Hiszen ha valaki felelősen gondolkodik, spórol, mérlegel, akkor eleve nem juthat akkora szegénységbe, hogy a hitel legyen az utolsó mentsvára.
Oké, most ferdítettem, mert bárkivel történhet katasztrófa, munkanélküliség (szerencsére engem nem fenyeget), rabló állam, stb, ami egyik napról a másikra nincstelenné teheti az embert.

De ez csak még egy ok, hogy minden részletet ismerjünk, és előre lássuk, mi fog történni, tudjunk rá időben reagálni. Amúgy ilyenkor mindig eszembe jut, hogy az ősembernek sem volt szüksége hitelre.
Ha télen tökremegy a hűtő, és nincs rá pénz, akkor még mindig ott az erkély.
Ha a lakáshiteles feje fölül elárverezik a lakást, akkor még mindig építhet magának egy kis faviskót.
Ha kikapcsolják a gázt, akkor eggyel több réteg ruha kell, és kész.

Mindig van választás, csak elhatározás kérdése. Persze depresszióba süllyedni, és kuncsorogni mindig könnyebb. Ja és igen... könnyen beszélek én a monitor mögül... lehet, hogy majd megváltozik a véleményem, de nem egyhamar.

Amire érdemes odafigyelned…

Tájékozódj!
Számolj!
Hasonlítsd össze az ajánlatokat!
Fontold meg őket!
Válassz tudatosan!
Változtass, ha nem vagy elégedett!

penzugyikisokos.hu

Facebook

Twitter

Friss topikok

Címkék

állampapír (1) atm (3) autó (1) Bank (1) bank (3) bankbetét (1) bankkártya (4) bankszámla (3) bérlet (1) beszedés (1) beszedési (1) betét (2) betétszámla (1) börze (1) bulechip (1) certifikát (1) család (1) csatornák (1) csoportos (2) Danks (1) daytrade (1) deviza (1) diákhitel (1) Diákhitel (1) diszkontkincstárjegy (1) divat (1) dollár (1) e-bankig (1) ebkm (1) egészség (1) elektronikus (1) előtörlesztés (1) Emese (1) erste (1) Erste (5) értékpapír (1) feltétel (1) fogyasztási (1) folyószámla (2) forint (1) futamidő (2) gazdaság (1) gépkocsi (1) hitel (11) hitelbiztosítás (1) hitelkártya (2) hitelkeret (1) hitelszámla (1) hozam (1) infláció (1) internet (1) játék (2) jelzálog (2) kamat (10) kamatmentes (1) keba (2) készpénz (2) kezelési (1) kincstárjegy (1) kisokos (1) kkv (1) kockázat (1) kód (1) kölcsön (4) költőpénz (1) költség (2) költségvetés (1) kötvény (2) küldetés (1) lakáshitel (3) lakástakarék (1) látra (1) lekötött (1) limit (1) lízing (1) maradványérték (1) MasterCard (1) megbízás (1) megtakarítás (5) milliárd (1) MobilePay (1) netbank (2) nyeremény (1) nyugdíj (1) oba (1) oktatás (1) öngondoskodás (2) önkéntes pénztárak (1) PayPass (1) pénz (4) pénzfelvétel (1) pénzügyes (2) pénzügyi (2) pin (1) profit (1) részvény (1) sms (1) spórolás (1) sport (1) sportgazdaság (1) személyi (4) személyi hitel (1) szóló (1) tartós (1) telebank (2) THM (2) thm (1) tőke (1) törlesztés (5) tőzsde (3) trader (1) váltó (1) végtörlesztés (1) visszlízing (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása