Get Adobe Flash player

Mi is az a lakáshitel?

2013.08.13. 13:24 P. kisokos

Amikor lakáshitelről esik szó, akkor alapvetően a szakmai zsargonban jelzáloghitelként emlegetett hitelről beszélünk. Ezek a hitelek sok mindenben különböznek az áru- vagy éppen személyi -  hitelektől.


A jelzáloghitelek legfontosabb jellemzője, hogy a többi hitelnél jóval nagyobb összegűek, akár 5-10-15 millió forintosak is lehetnek és a többi hitelhez képest hosszabb idő alatt kell visszafizetni őket: jellemzően 20-25 évre szólnak, de a futamidő kitolódhat 30 évre is.

http://www.hir24.hu/Root/Shared/Pictures/2011/09/09/Lakashitel(1)(210x140).png

További fontos sajátosságuk, hogy a lakáshitelek összegét az igényléstől számított minimum egy-két hét múlva utalja a bank az adósnak, míg egy személyi kölcsönhöz akár egy-két órán belül is hozzá lehet jutni. A többi hitelhez képest ugyanakkor jóval alacsonyabb kamat mellett igényelhetőek, vagyis olcsóbbak a többi hitelnél. A különbség és ezzel összefüggésben az alacsonyabb kamat a hitelhez rendelt ingatlanfedezetből adódik, aminek a kulcsa a hitel nevében is szereplő: jelzálog.

A bank a többi hitelhez hasonlóan a lakáshitelnél is megvizsgálja, hogy a leendő adós rendelkezik-e megfelelő mértékű jövedelemmel a törlesztés finanszírozásához, illetve felméri a fedezetként felkínált ingatlant. Ez az ingatlan a nem fizetés esetére jelenti a biztosítékot: ha elmaradnak a törlesztések, akkor végső esetben az ingatlan eladásából lehet rendezni az adósságot. Ennek érdekében jegyez be jelzálogot a bank az ingatlanra. Ez egyben azt is jelenti, hogy a bank tudta és beleegyezése nélkül nem értékesíthető az ingatlan. Természetesen a bank nem válik tulajdonossá, csak az ingatlan adatlapjára (tulajdoni lap) felkerül, hogy a bank a törlesztések elmaradása esetén jogosult az ingatlan értékének egy adott részére. Azaz, az ingatlan eladásából, esetleges elárverezéséből származó összegből jogosult a fennmaradó tartozás kiegyenlítésére.

 
Amikor lakáshitelről beszélünk meg kell különböztetni a lakáscélú és a szabad felhasználású hiteleket. A lakáscélú hitel esetében a hitelből kizárólag ingatlan vásárolható, és építésre, bővítésre, korszerűsítésre, felújításra,  vagy építési telek vásárlására is elkölthető a hitelösszeg. Sok esetben a kiszemelt ingatlan lesz a hitel fedezete, de arra is van lehetőség, hogy egy másik ingatlan legyen az. A másik típus a szabad felhasználású jelzáloghitel, amelyet sokszor egy kalap alá vesznek a lakáshitelekkel. A szabad felhasználású hiteleknél szintén egy, az adós által kijelölt ingatlan lesz a fedezet, de a hitelösszeget bármire el lehet költeni. Ezeknek a hiteleknek a kamata jellemzően magasabb, mivel nagyobb a kockázata is.


A jelzáloghitelek (lakáshitelek) összegét részben befolyásolja a hitelfelfevő fizetése, valamint a fedezetnek, biztosítéknak szánt ingatlan értéke. A Magyarországon érvényes szabályozás szerint lényegében csak forintban lehet jelzáloghitelt igényelni (kivétel, ha valaki a fizetését devizában kapja), egy ingatlan hitelből történő megvásárlásához pedig 20 százalékos saját erőt ír elő a törvény. Ez azt jelenti, hogy a kiszemelt ingatlan vételárának legalább ötödét a leendő adósnak fel kell mutatnia, csak ezt követően kaphat lakáshitelt.

Bizonyos, jogszabályban rögzített feltételek teljesülése esetén a lakáshitelekhez állami kamattámogatás is kapható, így a piacinál olcsóbban juthat hitelhez az, aki ezeknek a feltételeknek megfelel. Az állam  kamattámogatást új vagy használt lakóingatlan építéséhez, vásárlására, lakáskorszerűsítésre.

Szólj hozzá!

Címkék: hitel lakáshitel kamat jelzálog törlesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyikisokos.blog.hu/api/trackback/id/tr705458932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Amire érdemes odafigyelned…

Tájékozódj!
Számolj!
Hasonlítsd össze az ajánlatokat!
Fontold meg őket!
Válassz tudatosan!
Változtass, ha nem vagy elégedett!

penzugyikisokos.hu

Facebook

Twitter

Friss topikok

Címkék

állampapír (1) atm (3) autó (1) bank (3) Bank (1) bankbetét (1) bankkártya (4) bankszámla (3) bérlet (1) beszedés (1) beszedési (1) betét (2) betétszámla (1) börze (1) bulechip (1) certifikát (1) család (1) csatornák (1) csoportos (2) Danks (1) daytrade (1) deviza (1) Diákhitel (1) diákhitel (1) diszkontkincstárjegy (1) divat (1) dollár (1) e-bankig (1) ebkm (1) egészség (1) elektronikus (1) előtörlesztés (1) Emese (1) Erste (5) erste (1) értékpapír (1) feltétel (1) fogyasztási (1) folyószámla (2) forint (1) futamidő (2) gazdaság (1) gépkocsi (1) hitel (11) hitelbiztosítás (1) hitelkártya (2) hitelkeret (1) hitelszámla (1) hozam (1) infláció (1) internet (1) játék (2) jelzálog (2) kamat (10) kamatmentes (1) keba (2) készpénz (2) kezelési (1) kincstárjegy (1) kisokos (1) kkv (1) kockázat (1) kód (1) kölcsön (4) költőpénz (1) költség (2) költségvetés (1) kötvény (2) küldetés (1) lakáshitel (3) lakástakarék (1) látra (1) lekötött (1) limit (1) lízing (1) maradványérték (1) MasterCard (1) megbízás (1) megtakarítás (5) milliárd (1) MobilePay (1) netbank (2) nyeremény (1) nyugdíj (1) oba (1) oktatás (1) öngondoskodás (2) önkéntes pénztárak (1) PayPass (1) pénz (4) pénzfelvétel (1) pénzügyes (2) pénzügyi (2) pin (1) profit (1) részvény (1) sms (1) spórolás (1) sport (1) sportgazdaság (1) személyi (4) személyi hitel (1) szóló (1) tartós (1) telebank (2) thm (1) THM (2) tőke (1) törlesztés (5) tőzsde (3) trader (1) váltó (1) végtörlesztés (1) visszlízing (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása