Get Adobe Flash player

Félsz tőle, de mégis szükséged lenne rá

2014.08.27. 10:52 P. kisokos

Mit tegyünk, ha nem érjük el az államilag támogatott ponthatárt az egyetemen, főiskolán, de mindenképp tanulni szeretnénk? Ha a szülők anyagi helyzete nem engedi meg vagy egyszerű csak tudatos felnőttként a saját büdzsénkből szeretnénk gazdálkodni, de diákmunkával nem elég a keresetünk, akkor lehet még egy megoldás: diákhitel. Ez a szó sokak számára egy szükséges rossz. Most elmondjuk nektek, hogyan lesz a szükséges rosszból a lehetséges jó.

 

diákhitelkép.jpg

 

(Forrás: Espresso.hu)

Szólj hozzá!

Címkék: diákhitel Diákhitel

Ide tedd, ha nyugdíjat akarsz

2014.08.13. 14:51 P. kisokos

Az egyik legfontosabb feladata tudatosítani a fiatalokban az öngondoskodás fontosságát, hogy idősebb korukra legyenek megtakarításaik. A pénztárak egyelőre korlátozottan érik el a fiatalokat, de az öngondoskodás tudatosításával változni látszik ez a tendencia. Ennek a korosztálynak igen költséghatékony megoldást jelenthetnek az önkéntes pénztárak, hiszen két-három évtizednyi megtakarítással stabil pénzügyi gondoskodást tudnak biztosítani maguknak idős korukra.

 

magannyugdij penztar.png

Szólj hozzá!

Címkék: nyugdíj megtakarítás öngondoskodás önkéntes pénztárak

Spórolj akár már a diákévek alatt!

2014.06.24. 17:11 P. kisokos

Az Erste Bank új, kisösszegű és személyre szabható megtakarítási számla konstrukcióval rukkolt elő. A szolgáltatás mellett egy kötvénnyel is megjelent a bank, mely tartós befektetési számlán (TBSZ) vagy nyugdíj-előtakarékossági számlán (NYESZ) keresztül adókedvezménnyel is igénybe vehető, és a jövőbeli piaci környezethez igazodó kamatot biztosít.

 

39679_persely.jpg

 (Forrás: mandiner.hu)

 

Szólj hozzá!

Címkék: megtakarítás kötvény Erste

Új hajtóerőt kapnak a kis- és középvállalkozások

2014.05.28. 17:35 P. kisokos

A megváltozott piaci környezetnek megfelelően az Erste Bank Hungary személyre szabott szolgáltatásokat nyújt a kkv-k számára. A bank célja az, hogy a kkv szegmensben az elkövetkezendő években meghatározó szereplővé lépjen elő. A pénzintézet digitalizálással és innovációval kíván vezető piaci szereplő lenni. Üzletpolitikájának a három sarokköve pedig: egyszerűség, személyesség és kiszámíthatóság.

Szólj hozzá!

Címkék: kkv Erste MobilePay

Gyűjts élményeket tízezer forintért a MasterCard jóvoltából!

2014.05.20. 14:09 P. kisokos

Kivételes akciót indított a MasterCard és a We Love Budapest: a szervezők fejenként 10 ezer forintot adnak félezer jelentkezőnek szórakozásra. Cserébe mindössze élménybeszámolókat kell írniuk, a legkreatívabbakra pedig a kampány után is számítanak a szervezők.

wetry_email_fejlec.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: bankkártya MasterCard Erste PayPass

Terjed a digitális bankolás

2014.04.08. 15:11 P. kisokos

Az Erste Group a bankolási szokásokról készített egy átfogó nemzetközi elemzést. Kiderül, hogy a magyarok még mindig leginkább a bankfiókban intézik pénzügyiket, ám a fiatalok vevők az olyan digitális megoldásokra, mint a netbank, a mobilbankolás, illetve az okostelefonokra letölthető alkalmazások. Érdekes adat lehet, hogy a felmérés szerint 2 százalékponttal több magyar nő használja az elektronikus csatornákat, mint férfi.

 1912102_838499159500076_1903180338_o.jpg

Szólj hozzá!

Isten éltesse a dollárt!

2014.04.02. 17:40 P. kisokos

Napra pontosan 222 évvel ezelőtt, 1792. április 2-án került forgalomba az első dollár az Amerikai Egyesült Államokban. Az amerikai pénzverde első termékének a korai definíció szerint 24.057 gramm tiszta ezüstöt kellett tartalmaznia. 

 

dollar_birthday.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: dollár

Fizess okostelefonnal - itt a legújabb app

2014.03.24. 17:07 P. kisokos

screen568x568.jpeg

 

Az új és innovatív Erste MobilePay alkalmazásnak köszönhetően a forint alapú bank- vagy hitelkártyával rendelkező erstés ügyfelek, adatok hosszadalmas megadása nélkül, mobiltelefonjuk segítségévelpostai sárga és fehér csekket fizethetnek be a telefonnal egyszerűen, beszkennelve azt

- pénzt küldhetnek a névlistából kiválasztott ismerősük mobiltelefonszámára, függetlenül attól, hogy a címzett Erste Bank ügyfél-e vagy sem,
- fizethetik parkolásukat
- autópálya-matricát vásárolhatnak
- egyszerűen feltölthetik saját mobiltelefon egyenlegüket, vagy a telefonkönyvből kiválasztott bármely ismerősükét.

 

Részletek itt.

Szólj hozzá!

Családi büdzsé vs. sport karrier

2014.03.24. 16:39 P. kisokos

Egy, az Ifjúság Világnapja (március 24.) alkalmából készült friss felmérésből kiderült, hogy a szülők szerint a sportnál csak a nyelvtanulás fontosabb és a felnőttek 80 százaléka hasznosnak vagy inkább hasznosnak tartja az újonnan bevezetett, mindennapi iskolai testnevelés órát.A szülők harmada szerint a gyerek magatartására, közérzetére és tanulására is pozitív hatással van a rendszeres mozgás. De mennyi ennek az anyagi vonzata?

 

graph3 (2).JPG

Szólj hozzá!

Címkék: sport család egészség költségvetés

Hirtelen pénz kell, mihez kezdjünk?

2014.01.13. 10:08 P. kisokos

Minden háztartás kerülhet olyan helyzetbe, amikor hirtelen pénzre van szüksége, de a családi kasszában nincs elegendő pénz. Ebben az esetben érdemes a bankhoz fordulni, a személyi kölcsön ugyanis gyorsan, egyszerűen igényelhető. Ugyanakkor fontos, hogy csak akkor kérjünk személyi kölcsönt, ha valóban szükség van rá.

pénz_kell.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: bank kölcsön személyi

Hogyan lesz csökkenthető több ezer forinttal a törlesztőrészlet?

2014.01.09. 12:55 P. kisokos

A személyi kölcsön gyors, könnyen felvehető, ezáltal a legnépszerűbb hitelek egyike. Nem mindegy azonban, hogy mennyit fizetünk, a bankok több kedvezményt is adnak, amelyeket érdemes kihasználni.

www.gazdasagiradio.hu.jpg(Forrás: www.gazdasagiradio.hu)

Szólj hozzá!

Címkék: hitel személyi törlesztés

Látványosan csökkent a személyi hitelek törlesztőrészlete

2014.01.07. 14:01 P. kisokos

Bár hozzászokhattunk, hogy számos dolog rendszeresen emelkedik, azonban akadnak ellenpéldák. Ilyen például a személyi hitel, amely három év alatt jóval olcsóbb lett. Egy átlagos hitelt ma már havonta átlagosan 2 ezer forinttal olcsóbban megúszhatunk, mint három évvel ezelőtt.


Az egyik legnépszerűbb lakossági hiteltermék, a –forintalapú - személyi kölcsön kamata az elmúlt években jelentősen mérséklődött. Korábban a devizalapú személyi kölcsönök kamata ugyan alacsonyabb lehetett, de mára lényegében megszűnt a devizaalapú hitelezés, így csak a forintalapú hitelekről lesz szó.

babtünde_fatusi.png
A számítás csak kamattal történt, egyéb díjjal, költséggel nem számoltunk.

Szólj hozzá!

Címkék: személyi hitel Erste

Gazdaság a divatiparban: mi a Zara titka?

2013.12.28. 17:33 P. kisokos

1975-ben Amancio Ortega és felesége Rosalía Mera alapította meg a Zara márkát, a spanyol La Corunaban. Ortega úr eredetileg Zorba névre szerette volna keresztelni a céget, ám ez a név már le volt védve, így jött a Zara. Kezdeti kétfős személyzetéből (felesége és ő), mára világszerte több mint 120 ezer embert foglalkoztató divatóriás lett. Az alábbiakban megtudhatják a márka sikertörténetének titkát.

fotonoticia_20120625170402_500.jpg(Forrás: http://www.diariosigloxxi.com/texto-ep/mostrar/20120625170402/inditex-creara-400-empleos-con-la-ampliacion-de-su-sede-en-arteixo)

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság divat

Stabilitás: Bővülő önkéntes pénztári taglétszám várható

2013.12.05. 13:30 P. kisokos

Az önkéntes pénztárak jó teljesítményükkel igyekeznek alátámasztani, hogy az öngondoskodás egyik legjobb alternatíváját jelentik. Az önkéntes kasszák taglétszáma a jó hozameredmények mellett a jövőre életbe lépő adóváltozásnak, valamint az öngondoskodás felé forduló fiatalok miatt is növekedésnek indulhat – közölte a Stabilitás Pénztárszövetség.

200912080952_malacnyugdij.jpg

(Kép:http://www.jokortv.hu/hirek/eljott_az_onkentes_nyugdijpenztarak_ideje)

Az önkéntes pénztárak a kiemelkedő 2012-es év után újabb remek eredményt értek el az elmúlt kilenc hónapban. A Stabilitáshoz tartozó pénztárak 880 milliárd forintra növelték vagyonukat, ami 8,2%-os emelkedést jelent előző évhez képest.

Szólj hozzá!

Címkék: megtakarítás öngondoskodás

Sportgazdaság: Mennyit tejelnek a nagy európai foci bajnokságok?

2013.12.02. 16:35 P. kisokos

Az Deloitte cég évről-évre rangsorolja nagyobb európai labdarúgó ligák bevételeit. Idén sem volt másképp. Bár a kontinensen még mindig érzékelhető a recesszió, ez nem zavarta a legnagyobb klubokat. A könyvelő cég több mint két évtizede elemzi futball klubok bevételeit. Írásunkban az öt legnagyobb európai ligák (angol, spanyol, olasz, német, francia) 2011/2012-es szezonját vesszük górcső alá.

16713086.jpg

(forrás: http://www.todayonline.com/sports/football/arsenal-stunned-dortmund-champions-league)A felsorolt nemzeti ligák leghatalmasabbika az angol Premier League. A 2011/12-es évadot 2.9 milliárd euró bevétellel zárta, ami 16%-os növekedés a 2010/11-es szezonhoz képest. (Viszonyításként, az 5 liga összbevétele összesen 9.3 milliárd euró.) Az Arsenal, Chealsea, Manchester United együtt birtokolják a fordulók utáni bevétel felét. A legnagyobb bevételt az angol klubok közül a Manchester United könyvelheti el 320 millió fonttal. Mindeközben a városi rivális City költi a legtöbbet a fizetésekre, 202 millió fontot évente.

Gazdaságilag a második legerősebb bajnokság a német Bundesliga.  1.9 milliárdos bevétel mellett 7%-os növekedést könyvelhetett el a bajnokság. Átlagosan 44,293 néző volt kíváncsi a meccsekre, ami 5%-os növekedés a 2010/11-es szezonhoz képest, legnagyobb átlag nézőszámot produkálva Európában. Bundesliga előre törésének egyik sarokpontja a Bayern München sikeres nemzetközi szereplése.

A dobogó képzeletbeli legalsó fokára a spanyol Primera Division vagy röviden: La Liga álhatott fel. 1.8 milliárdos bevétele 3%-os növekedéssel párosult az azt megelőző évhez képest. A 2011/12-es közvetítésekből származó bevételek több mint fele (56%) a Real Madridhoz és a Barcelonához kapcsolódik. Az egyenlő elosztást nehezíti, hogy e két csapat el tudja adni a saját közvetítési jogaikat.

A ’90-es évek legerősebb bajnoksága az utóbbi évtizedben visszacsúszott a negyedik helyre. Az egykor szebb napokat is látott olasz Serie A bevétele az elmúlt szezonban ugyan 1%-kal növelte bevételét, (1.6 milliárd euróra) de már nem említhető egy lapon az angol és spanyol ligával. Fele annyian (22,005 fős átlag nézőszám) járnak ki, mint a Bundesliga meccsekre és az előző évhez képest itt csökkent a legnagyobb arányban a nézőszám (-7%). Ezek egyik oka az elavult stadionokban rejlik. Említsünk egy pozitív példát is: a Juventusnak sikerült javítani a nézettségen és a bevételen az új stadionjuknak köszönhetően.

Európa ötödik legnagyobb bajnoksága a francia Ligue 1, a maga 1.1 milliárd bevételével +9%-os emelkedést sikerült elérni az előző évhez képest. Ezt a 9 százalékos emelkedést nagy részben a Paris Saint-Germain-nek köszönheti, aki 120%-os bevétel növekedést produkált a 2010/11-es évhez képest. Kíváncsian várjuk, hogy a szintén nem rég feltőkésített AS Monaco mennyire tudja fölvenni a versenyt (pályán és pénzügyileg) a fővárosiakkal.

(Forrás: http://www.deloitte.com/assets/Dcom-UnitedKingdom/Local%20Assets/Documents/Industries/Sports%20Business%20Group/deloitte-uk-sbg-arff-2013-highlights-download.pdf)

Szólj hozzá!

Címkék: sportgazdaság

Már egy kisvárost megtölthetne a Nemzeti Eszközkezelő

2013.11.26. 10:30 P. kisokos

A bajba jutott lakáshitelesek megsegítésére létrehozott, a kezdetben nagyon összetett jogosultsági feltételek mellett lassan felpörgő Nemzeti Eszközkezelő (NET) beindult.


eszkozkezelo.JPG

A társaság augusztus elején közzétett adatai szerint július végéig 7300 lakás vásárolt meg, ezzel közel 33 ezer ember lakhatását biztosítja a megszabott feltételek szerint. A rendszer felpörgését az jelzi, hogy a több mint 7 ezer lakás közel felét júniusban és júliusban ajánlották fel a NET-nek.

A kérdéses lakásokért a NET-nek átlagosan 3,3 millió forintot kell fizetnie, míg az érintett ingatlanokra átlagosan darabonként 7,1 milliós hitelt vettek fel az érintett hitelesek.

A NET működésének mérlege az indulás óta: tavaly januártól idén június végéig 6,4 milliárd forint állami pénzből 13,8 milliárd forint összegű adósságtehertől mentesítette az érintett lakáshiteleseket. Leegyszerűsítve: 1 forint költségvetési forrással több mint 2 forintos adósságot váltott ki a társaság.  Ez azt is jelenti, hogy már 7300 ügyfélnek segített bankja abban, hogy lakásában maradhasson, és fennmaradó tartozásának elengedését követően tiszta lappal folytathassa életét.

Fontos tudni, hogy a jogszabályi feltételek évente változnak, így aki bajban van, annak érdemes még idén belevágnia a szerződéskötési folyamatba annak érdekében, hogy minél hamarabb megoldás szülessen a problémájára. Az Erste Bank – a bankok többségéhez hasonlóan – nagyon mértékben támogatja ezt a megoldás, eddig több, mint 1000 ügyfél problémáját sikerült rendezni.  


További részletek a programról itt!

Szólj hozzá!

Kamatmatek egyszerűen – 140 ezret vagy 58 ezret fizessünk?

2013.11.20. 10:48 P. kisokos

Nyilván mindenki azonnal rávágja a választ, de számolni azért érdemes: egy család, amelyben mindkét szülő a magyarországi átlagkeresettel (nettó 150 ezer forint) rendelkezik, a második gyerek megérkezése miatt az eddigi, 15 millió forintért eladható lakásából egy nagyobba költözne. És ehhez hitelre van szüksége. A kiszemelt ingatlan 22 millió forintba kerül, a leendő lakáshitelesek tehát 7 millió forint hitelt szeretnének felvenni. 


Az ötéves futamidő szóba sem jöhet, mert a piaci alapon kínált (8-9 százalék THM körüli) lakáshiteleknél a havi törlesztés közel 140 ezer forintot vinne el, vagyis közel az egyikük keresetét, ez kockázatos megoldás, a bank pedig nem fogadná el.


A tíz év már járható út. Ebben az esetben 85 ezer forintba kerülne a hitel törlesztése, a család havi rendszeres jövedelmének kevesebb mint harmadát emésztené fel a hitel. Bár ez kivitelezhető, de ahhoz, hogy nagyobb legyen a mozgástér, és rendkívüli kiadásokra és megtakarításokra is fussa, a 15 vagy 20 év jobb megoldást jelent.


A 15 éves futamidőnél a 7 millió forintos hitel már csak 67 ezerrel terheli meg a család kasszáját, 20 évnél pedig 58 ezerre csökken az összeg. Látható, hogy utóbbi két konstrukció bár hosszabb elkötelezettséget, de egyben nagyobb havi pénzügyi mozgásteret enged a család számára.


Választható még 25, esetleg 30 év, ám ez már túl sokáig terhelné a családi büdzsét, miközben nem csökkenne arányos mértékben a törlesztés. 25 éves futamidőnél ugyanis 54 ezer forintot kellene fizetni havonta, 30 évesnél pedig több mint 51 ezret.

Szólj hozzá!

Címkék: hitel kamat törlesztés

Fura rövidítés a lakáshitel útjában

2013.11.05. 08:53 P. kisokos

A lakáshitel felvétele, törlesztése során számos pénzügyi szakkifejezéssel, mutatóval, kalkulációval találkozunk, vannak köztük fontosabbak és kevésbé fontosak.


Van köztük egy mutató, amiről mindenképp érdemes beszélni – ez pedig az ingatlan terhelhetősége (LTV =loan to value).


Mivel a futamidő alatt a hiteltartozás összege és a lakás forgalmi értéke is változhat, a kettő alakulását a hitelfedezeti (LTV) arány tükrözi. Leegyszerűsítve ez mutatja meg, hogy az ingatlan mennyire van terhelve. Minél magasabb az LTV értéke, a hitelesnek annál nagyobb a tartozása a lakás értékéhez képest.


Ha egy jelenleg 15 millió forint forgalmi értékű lakás egy 8 milliós hitel fedezete, akkor 53 százalékos az LTV mutató, 10 milliós tartozásnál azonban már 66 százalék.


A csökkenő tartozás és az ingatlan esetleges drágulása javítja a mutatót: ha két év múlva 7 millió forintra csökken a tőketartozás és az ingatlan értéke mondjuk 5 százalékkal emelkedik, akkor az aktuális LTV érték 45 százalékra mérséklődik.


Ez az egészséges forgatókönyv, ha azonban az ingatlanpiac beszűkülése miatt a lakások forgalmi értéke drasztikusan csökken, miközben a tartozás jóval kisebb mértékben fogy, feljebb kúszhat az ominózus mutató.

Szólj hozzá!

Címkék: lakáshitel hitelbiztosítás LTV

Így spórolunk mi

2013.10.31. 10:58 P. kisokos

A magyarok átlagosan 14 769 forintot tudnak havonta félretenni, ami 2,5 százalékos növekedés az előző évhez képest, és lényegében stagnálást jelent 2011-hez viszonyítva – derül ki az Erste Group megbízásából készített nemzetközi felmérésből. A megtakarítási szokásokat vizsgáló kutatás szerint a fiataloknak csak kevesebb mint fele tartja nagyon fontosnak a takarékoskodást, míg az 50 év felettieknek a kétharmada.

20131031_takvilagnap.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: pénz spórolás megtakarítás

Új küldetés a PénzÜgyesben!

2013.10.30. 15:48 P. kisokos

ujra_penzugyes_01_1383144436.jpg_403x180

Ismét itt a PénzÜgyes. Gyere és teszteld pénzügyi ismereteidet és nyerj egy Samsung Galaxy Tab-et!
https://www.facebook.com/penzugyikisokos/app_211260699010100

Szólj hozzá!

Címkék: kisokos pénzügyi küldetés pénzügyes

Korlát 80 százaléknál

2013.10.25. 13:10 P. kisokos

A lakáshitelezés jogszabályokkal van körbebástyázva, hogy a rendszer egészségesen működhessen, ne szaladjon el senki alatt a ló.


A lakáshitel alapparaméterét is jogszabály mondja ki: a forint jelzáloghitel összege legfeljebb a hitel fedezetét jelentő lakás forgalmi (piaci) értékének 80 százaléka lehet. Ez a szabály egyúttal azt jelenti, hogy a lakásvásárlás esetén a fennmaradó 20 százalékát saját erőből kell előteremteni. Tehát 15 millió forint értékű lakásra 12 millió hitelt lehet felvenni.


A forint alapú hiteleknél a 80 százalékos maximális korlátot a törvény szabja meg, ami azt jelenti, hogy a kitettség mértéke nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 80 %-át.. Nincs általános elv az ingatlanok értékének megállapítására, a bankok minden egyes lakást külön értékelnek. Figyelembe veszik az ingatlan állapotát, lokációját, típusát, felszereltségét, értékesíthetőségét.


Például, ha a piaci négyzetméterárak alapján mondjuk 400 ezer forint lehetne az adott ingatlan ára, de túl nagy, mondjuk 250 négyzetméteres, akkor a bank figyelembe veszi az értékesíthetőséget. 100 milliója kevés embernek van, akinek van, az pedig már jó eséllyel sajátban gondolkodik. Mivel a fizetőképes kereslet korlátozott, ezért a bank jóval alacsonyabb szinten is megszabhatja a hitelkorlátot.


Egyébként az is megoldható, hogy a fent említett önrészre ne legyen szükség, ehhez szükséges még egy ingatlan, amely szintén fedezetként (pótfedezet) jelenik meg az adott hitel biztosítékául.

Szólj hozzá!

8, 10, 15 vagy 20 év – 3,6, 5,8 vagy 8 milliós kamat? Melyiket?

2013.10.14. 09:28 P. kisokos

Ha nagyon röviden kellene válaszolni, a válasz az, hogy minél rövidebb időre vegyük fel a hitelt, így hamarabb megszabadulunk a tehertől, és kevesebbet fizetünk a hitelért, olcsóbban jövünk ki. De persze ennek ára van, mégpedig a magasabb havi törlesztő részlet.


Ugyanez számokban (az egyszerűség kedvéért a különböző kapcsolódó díjak, így például a kezelési költség nem szerepel a kiadások között):


Egy tíz évre felvett, 8 százalékos kamattal, valamint 8,77 százalékos THM-mel felvett 8 millió forintos hitel esetében a havi törlesztés 97 ezer forint lesz. A futamidő során összesen 11,65 millió forintot kell visszafizetni.  A tőketartozáson túl 3,65 millió forintot tesz ki a kamatköltség.


Ha az azonos paraméterekkel rendelkező hitel futamideje 15 évre emelkedik, akkor a havi törlesztőrészlet jelentősen, 76,4 ezer forintra, több mint 20 ezer forinttal csökken. Ugyanakkor összességében 13,76 milliót kell visszafizetni, a kamat ezen belül 5,76 millió forintra rúg.


Amennyiben a példahitelre 20 éves futamidő vonatkozik, akkor havonta már csak 67 ezer forint lesz a törlesztés. Viszont összesen több mint 16 millió a visszafizetendő összeg, tehát a kamatköltség lényegében megegyezik a hitelösszeggel.

Szólj hozzá!

Címkék: kamat költség törlesztés kezelési futamidő

Nem muszáj egy banknál maradni

2013.10.04. 17:13 P. kisokos

Ha tévét vagy élelmiszert vagy egyebet vásárolunk, akkor jól felfogott érdekünk, hogy a legolcsóbbat találjuk meg a piacon. így van ez a hitelnél is, ezért felvétel előtt érdemes szétnézni, melyik banktól kaphatjuk  a legjobb feltételeket.A többi termékkel szemben a hitel abban is más, hogy a hitel futamideje alatt cserélhető, az árucikk ugyanis a pénz (hitel), amit bármelyik bank adhat. A hitel futamideje alatt érdemes nyitott szemmel járni, ha ugyanis egy másik bank sokkal jobb feltételeket kínál, akkor a hitel átvihető hozzá. Persze mindez nincs ingyen, a meglévő bank a hiteltartozás rendezéséért különböző díjakat (például végtörlesztési díj, szerződésmódosítási díj stb.) kérhet, és az új banknál is lehetnek kiadások. Az összes kiadást és az új bank által kínált feltételeket mérlegelve kell dönteni az esetleges bankváltásról.


Minden hitel más és más, a feltételek pedig állandóan változnak, de tegyük fel, hogy egy 5 milliós hitelt (lehet akár tőketartozás) szeretne a hiteles 10 év alatt visszafizetni. Meglévő bankja 8% -os kamatot - 8,82 százalékos THM-et – kínál, így havi 60,6 ezer forintot kell fizetnie. (Összesen a tíz év alatt közel 7,3 millió forintot fizet kamatokkal együtt.) Egy másik bank azonban 1% -kal alacsonyabb kamattal – 7,74 százalékos THM-el - is odaadná neki az 5 milliós hitelt. (Ez nem számít jelentős különbségnek a piaci ajánlatok között.) Így 58 ezer forintra csökken a havi törlesztőrészlet. (Összességében a tízéves futamidő lejárta után 6,96 millió forintot fizet ki a banknak.) 

Szólj hozzá!

Címkék: hitel kamat feltétel kockázat futamidő THM

Ha pénz áll a házhoz

2013.09.30. 16:45 P. kisokos

Ahogy a korábbi bejegyzésekből kiderül, a lakáshitel futamideje alatt előre nem látott problémák miatt nehéz helyzetbe kerülhet a lakáshiteles, ebben az esetben tartalékaiból, családi segítséggel, esetleg pluszmunkával kell megoldania a hitel finanszírozását. Nem volt szó azonban a kedvezőbb esetről, ha előre nem várt pénz folyik be a családi kasszába.

Ha nagyobb, akár több millió forintos összeghez jut a lakáshiteles, érdemes elgondolkodnia azon, hogy csökkentse a hitelből adódó terheit, így a havi kiadásait. Két megoldás adódik, ez pedig az elő- és a végtörlesztés.

Ezt a kettőt sokszor egymás szinonimájaként használják, pedig van némi különbség: az előtörlesztés esetén csökkentjük a bankkal szemben fennálló tartozásunkat (tőketartozást), de nem fizetjük ki a teljes követelést.  A végtörlesztés esetében pedig kifizetjük, rendezzük a teljes számlát, ez utóbbit szokták - egyébként helyesen – teljes előtörlesztésnek hívni.

Ha a lakáshiteles képes elő- vagy végtörleszteni, akkor nem szabad ész nélkül a bankba rohanni a pénzzel, ahogy a lakáshitel felvétele előtt is tájékozódni kell. Az elő- és végtörlesztésnek ugyanis díja van. A bank a szerződéskötéskor annak megfelelően számolt,  hogy az illető 20 éven keresztül havonta 80 ezer forintot fizet a lakáshitelére. Ez a forgatókönyv azonban az elő- vagy végtörlesztéssel felborul, a forgatókönyv módosítása miatt pedig pénzt kér a bank. Az elő- vagy végtörlesztés költségeit figyelembe véve kell számba venni a lépéssel megtakarítható további kiadásokat, és utána lehet rendezni a tartozást vagy kifizetni annak egy részét.

Van azonban egy speciális eset, amikor váratlanul bejövő pénz híján is szóba jöhet a végtörlesztés. Mégpedig akkor, ha egy másik bank sokkal jobb ajánlatot ad, és úgy dönt a lakáshiteles, hogy a jobb feltételek miatt a másik banknál folytatja. Ebben az esetben az új banktól felvett hitelből lehet végtörleszteni a meglévőnél fennálló tartozást. Erre még visszatérünk.

Szólj hozzá!

Címkék: hitel pénz törlesztés előtörlesztés végtörlesztés

A lakáshiteles egyik legjobb barátja

2013.09.23. 12:31 P. kisokos

A pénzügyi termékek tengerében akad egy, amely évek óta az egyik legvonzóbb tulajdonságokkal rendelkezik, ráadásul lakáscéljaink megvalósításában, ezen belül a hitelfelvételben is kulcsszerepet játszhat. Ez pedig a Lakástakarék-pénztári megtakarítás.


Igaz, csak lakáscélra lehet felhasználni, de a konstrukcióhoz kapcsolódó állami támogatás miatt befektetésnek sem utolsó. Sőt, a legtöbb befektetés hozamát nehéz előre megbecsülni, ám a lakástakarék-pénztári konstrukció kivétel, a  befizetésekhez mérve évente 30 százalékos, maximum 72 ezer forintos állami hozzájárulás kétszámjegyű garantált hozamot ígér, ez pedig az alacsony kamatok korszakában meglehetősen vonzó ajánlat.

LTP_infograph.jpg


A lakástakarék további előnye, hogy alacsony havi összeggel, akár 3 ezer forinttal el lehet indítani, igaz, ebben az esetben nem lehet kihasználni a teljes állami támogatást, az ugyanis csak havi 20 ezer forintos megtakarítás esetén jár.


A lakástakarékkal a 4-10 éves megtakarítási időszakban felhalmozott összeget lakás-, építési telek vásárlásra, lakás korszerűsítésére, felújítására, bővítésére lehet fordítani, de meglévő lakáshitel törlesztésére is felhasználható. További előnyre a konstrukciónak, hogy a megtakarítási időszak után kedvező feltételekkel rendelkező lakáshitelt is lehet igényelni.


Vegyünk egy tízéves, 8 millió forint szerződéses összegű konstrukciót, amelyhez hitelfelvétel kapcsolódik. (A szerződéses összeg azt jelenti, hogy mennyi pénz fordítható összesen lakáscélra a konstrukcióval.) 


Az illető 120 hónapon keresztül 20 ezer forintot fizet, az így felhalmozódó 2,4 millió forintját az állami támogatás további 720 ezer forinttal egészíti ki, a betéti kamat pedig további 165 ezer forintot jelent. Tíz év leteltével közel 3,3 millió forintos megtakarítással vághat bele a hitelbe, mégpedig 4,7 millió forintot vehet fel 144 hónapra, vagyis 12 évre. Ez utóbbi hitel törlesztése 43 ezer forintba kerül, összességében a hitel THM-je 6 % alatt marad, ami a jelenlegi piaci viszonyokban előnyösnek mondható.

Szólj hozzá!

Címkék: hitel kamat megtakarítás hozam lakástakarék

Amire érdemes odafigyelned…

Tájékozódj!
Számolj!
Hasonlítsd össze az ajánlatokat!
Fontold meg őket!
Válassz tudatosan!
Változtass, ha nem vagy elégedett!

penzugyikisokos.hu

Facebook

Twitter

Friss topikok

Címkék

állampapír (1) atm (3) autó (1) Bank (1) bank (3) bankbetét (1) bankkártya (4) bankszámla (3) bérlet (1) beszedés (1) beszedési (1) betét (2) betétszámla (1) börze (1) bulechip (1) certifikát (1) család (1) csatornák (1) csoportos (2) Danks (1) daytrade (1) deviza (1) diákhitel (1) Diákhitel (1) diszkontkincstárjegy (1) divat (1) dollár (1) e-bankig (1) ebkm (1) egészség (1) elektronikus (1) előtörlesztés (1) Emese (1) erste (1) Erste (5) értékpapír (1) feltétel (1) fogyasztási (1) folyószámla (2) forint (1) futamidő (2) gazdaság (1) gépkocsi (1) hitel (11) hitelbiztosítás (1) hitelkártya (2) hitelkeret (1) hitelszámla (1) hozam (1) infláció (1) internet (1) játék (2) jelzálog (2) kamat (10) kamatmentes (1) keba (2) készpénz (2) kezelési (1) kincstárjegy (1) kisokos (1) kkv (1) kockázat (1) kód (1) kölcsön (4) költőpénz (1) költség (2) költségvetés (1) kötvény (2) küldetés (1) lakáshitel (3) lakástakarék (1) látra (1) lekötött (1) limit (1) lízing (1) maradványérték (1) MasterCard (1) megbízás (1) megtakarítás (5) milliárd (1) MobilePay (1) netbank (2) nyeremény (1) nyugdíj (1) oba (1) oktatás (1) öngondoskodás (2) önkéntes pénztárak (1) PayPass (1) pénz (4) pénzfelvétel (1) pénzügyes (2) pénzügyi (2) pin (1) profit (1) részvény (1) sms (1) spórolás (1) sport (1) sportgazdaság (1) személyi (4) személyi hitel (1) szóló (1) tartós (1) telebank (2) THM (2) thm (1) tőke (1) törlesztés (5) tőzsde (3) trader (1) váltó (1) végtörlesztés (1) visszlízing (1) Címkefelhő