Get Adobe Flash player

A gazdagok játékszere vagy reális lehetőség mindenkinek a pénz gyarapítására?

2011.11.05. 07:21 P. kisokos

Amit a részvényekről tudni érdemes

Mottó: „Könnyű bölcsnek lenni utólag fiacskám, de előre kell élni.”

 

Vajon milyen lehet Bill Gates üzlettársának lenni? Esetleg olyan magyar cégekben üzletrészt szerezni, mint a Mol vagy az OTP? Egyre többen tehetik fel maguknak komolyan ezeket a kérdéseket, hiszen a megvalósításhoz nem kell más, mint megvásárolni az adott cég részvényeit a tőzsdén.
 

reszveny1.jpg

De mi is az a részvény? A részvény egy olyan értékpapír, amely tulajdonjogot testesít meg abban a cégben, amely magát a részvényt kibocsátotta. Ez azt jelenti, hogy a tulajdonos minden egyes részvénnyel egységnyi részt birtokol az adott vállalatból. Így a legkisebb befektetéssel rendelkezőknek is lehet érdekeltségük a legnagyobb tőzsdei cégekben. Mivel a legnagyobb cégek sok tíz- vagy százmillió részvényt bocsátottak ki, így egyetlen „papírral” értelemszerűen a vállalatnak csak nagyon kis részét birtokolhatjuk, szóval komoly beleszólásunk aligha lehet a társaság irányításába.

 

De részvényesként jogunk van például az adott vállalat közgyűlésein részt venni, ami egy olyan rendszeresen összehívott találkozó, ahol a tulajdonosok megvitatják a jövőbeni terveket, feloszthatják a megtermelt profitot vagy döntenek személyi kérdésekről. A közgyűlésen a legkisebb részvényes is szavazhat a legfontosabb döntések ügyében.

 

A részvények ára napról napra változik a kilátások hol rosszabbra, hol jobbra fordulásával. A mostani időszakot nem igazán nevezhetjük a tőzsdék fénykorának, de az alapszabály ma is érvényes: ha a befektető jókor vásárol és jókor ad el, profitot érhet el. De vigyázat, mindez fordítva is elsülhet, s veszteséget is szenvedhetünk, ha árfolyamcsökkenést realizálunk és a részvényeket rosszkor adjuk el.  

 

Részvényesként jogosultak vagyunk az osztalékra is. Ez az a hozam, amit a tulajdonosok a közgyűlésen határoznak meg és a megtermelt (adózás utáni) profitból a részvényszám arányában felosztanak. Így ha egy cég jól teljesít, több módon is hozamot hozhat a befektetőnek: az osztalék révén a részvényes eseti jövedelmet kaphat, míg a részvények áremelkedése során – ha eladja őket -  árfolyamnyereségre tehet szert.

 

A tőzsdén részvényeket vásárolni egyébként ma már egyáltalán nem ördöngösség. Csak egy brókert kell megbízni, aki néhány tized százalékos jutalékért megvásárolja a Budapesti Értéktőzsdén vagy akár a világ bármely tőzsdéjén a kért papírokat. Sőt, a legtöbb szolgáltató internetes felületet is biztosít az ügyfélnek, ahol maga is megvásárolhatja a kiszemelt papírokat. Ehhez csak egy számítógép és internetkapcsolat kell, valamint egy értékpapírszámla. Ezt követően a „tőzsdecápa” csatlakozhat a tőzsde rendszeréhez és figyelheti, hogyan alakulnak az árak, majd amikor elérkezettnek látja az időt, néhány gombnyomással azonnal vásárolhat.

 

Persze bármilyen ügyesen bánik is valaki a számítógéppel és a programmal, nem árt, ha az első próbálkozásoknál egy bróker segítségét kérjük. Az alkusz ugyanis segíthet átlátni, mely értékpapírok milyen kockázatokkal járhatnak, illetve milyen nyereséggel vagy hozammal kecsegtethetnek.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyikisokos.blog.hu/api/trackback/id/tr83354635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hegyi Gábor · http://blog.efke.hu 2011.11.06. 07:58:22

De mielőtt valaki belevág a tőzsdézésbe még jobb, ha egy kis időt szán a szükséges ismeretek összegyűjtésére, illetve a tanulásra. Az investidea.hu oldalon több tucat ingyenes (az Erste által támogatott) tőzsdei oktatáson lehet részt venni egészen az alapoktól kezdve.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2011.11.06. 07:59:15

NNa, az sem tőzsdézett még, aki ezt írta. Picit közgáz tankönyv szaga van a dolognak.

Amire érdemes odafigyelned…

Tájékozódj!
Számolj!
Hasonlítsd össze az ajánlatokat!
Fontold meg őket!
Válassz tudatosan!
Változtass, ha nem vagy elégedett!

penzugyikisokos.hu

Facebook

Twitter

Friss topikok

Címkék

állampapír (1) atm (3) autó (1) Bank (1) bank (3) bankbetét (1) bankkártya (4) bankszámla (3) bérlet (1) beszedés (1) beszedési (1) betét (2) betétszámla (1) börze (1) bulechip (1) certifikát (1) család (1) csatornák (1) csoportos (2) Danks (1) daytrade (1) deviza (1) diákhitel (1) Diákhitel (1) diszkontkincstárjegy (1) divat (1) dollár (1) e-bankig (1) ebkm (1) egészség (1) elektronikus (1) előtörlesztés (1) Emese (1) erste (1) Erste (5) értékpapír (1) feltétel (1) fogyasztási (1) folyószámla (2) forint (1) futamidő (2) gazdaság (1) gépkocsi (1) hitel (11) hitelbiztosítás (1) hitelkártya (2) hitelkeret (1) hitelszámla (1) hozam (1) infláció (1) internet (1) játék (2) jelzálog (2) kamat (10) kamatmentes (1) keba (2) készpénz (2) kezelési (1) kincstárjegy (1) kisokos (1) kkv (1) kockázat (1) kód (1) kölcsön (4) költőpénz (1) költség (2) költségvetés (1) kötvény (2) küldetés (1) lakáshitel (3) lakástakarék (1) látra (1) lekötött (1) limit (1) lízing (1) maradványérték (1) MasterCard (1) megbízás (1) megtakarítás (5) milliárd (1) MobilePay (1) netbank (2) nyeremény (1) nyugdíj (1) oba (1) oktatás (1) öngondoskodás (2) önkéntes pénztárak (1) PayPass (1) pénz (4) pénzfelvétel (1) pénzügyes (2) pénzügyi (2) pin (1) profit (1) részvény (1) sms (1) spórolás (1) sport (1) sportgazdaság (1) személyi (4) személyi hitel (1) szóló (1) tartós (1) telebank (2) THM (2) thm (1) tőke (1) törlesztés (5) tőzsde (3) trader (1) váltó (1) végtörlesztés (1) visszlízing (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása