Get Adobe Flash player

Kezdjük az elején az okoskodást: beszéljünk a pénzről!

2010.10.26. 15:44 P. kisokos

Suska, lóvé, mani, kápé, lé és még ki tudja hány szót használunk a pénzre. Ami lehet egy érme, lehet bankó, vagy egy darab papír is. Sőt még elektronikus jel is. Manapság leggyakrabban ez utóbbi, még akkor is, ha ezt nem nagyon tudjuk.

 

Készpénz vagy elektronikus jel?

A pénz nagyon egyszerűen megfogalmazva egy olyan egyetemes csereeszköz, amit a legkönnyebben válthatunk át bármilyen árura, így pénzt mozdítunk meg akkor is, amikor bankkártyáról fizetünk. A pénz ugyanis nem csak érmék és bankjegyek formájában létezik, hanem „számlapénzként” is, amely a bankszámlákon lévő vagyonunkat jelenti. Ez utóbbi fizikailag valójában nincs is meg úgy, ahogy gondoljuk, hiszen csak a számítógépek jegyzik, és a bankok tartják nyilván azt, hogy kinek mennyi van belőle. A bankszámlákon lévő pénzek tulajdonképpen elektronikus jelek, de a mindennapi használatban ez is ugyanolyan pénz, mint az érme vagy a bankó, csak fizikailag nem állította elő az állam. Így  pedig ellopni se olyan könnyű ugye...

 

 

A számlapénzeket egyébként azért nem állították elő, mert a jelenlegi 5 százalék körüli készpénzaránnyal − Magyarországon az összes pénz mindössze 5 százaléka kézzelfogható, a többi bankszámlákon van −  is könnyedén le lehet bonyolítani a vásárlásokat. Természetesen a külföldi pénznemek esetén is létezik a készpénz és a számlapénz fogalma, csak a készpénzt valutának, a nemzetközi elszámolásban használt, pénzhelyettesítő fizetési eszközt pedig devizának hívjuk.

 

A kápé előtt

Évszázadokkal vagy -ezredekkel korábban kizárólag az arany, az ezüst és egyéb nemesfémek töltötték be a pénz szerepét. A gazdaság fejlődésével, a kereskedelem fellendülésével azonban ezek a nemesfémek már nem tudták kielégíteni az igényeket, mert túl kevés volt belőlük (és ma is kevés van, éppen ezért értékelődtek fel újra a pénzügyi válság kapcsán). Ekkor jelentek meg a különféle pénzhelyettesítő megoldások, például a váltók, amelyet akkor adtak a köztiszteletben álló kereskedők, amikor nem tudták az árut kifizetni készpénzzel. A jól ismert váltókat pedig a kereskedők széles körben elfogadták, így azokkal egymás között is tudtak fizetni. Aztán később megjelent és még ma is létezik a csekk: egy ilyen papírért a bankok az azt bemutatónak azonnal készpénzt adtak és adnak – a kibocsátó számlájának terhére. Ma már ilyen pénzhelyettesítőnek számítanak az utalványok is, és az a világszerte használt több ezer féle „magánpénz”, amit városok, régiók nyomtatnak, hogy a helyi gazdaságot, kereskedelmet fellendítsék. Itthon ez nem igazán bevett gyakorlat, de nagyjából egy éve olyan hírek jelentek meg, hogy Sopronban új helyi fizetési eszközt, a „Kékfrankost” vezetnék be a helyi vállalkozók az egymást közti elszámolások egyszerűsítésére.

 

A pénznek van szaga? Megromlik esetleg?

A mondás úgy tartja, hogy a pénznek nincs szaga, de ennek semmi köze ahhoz, hogy meg tud-e romlani. A pénz egyik legnagyobb ellensége pont a pénzromlás, az infláció. Ez a százalékban megadott adat azt mutatja meg, mennyivel kevesebb terméket vásárolhatunk két különböző időpontban ugyanannyi pénzért. Ellentéte a defláció, vagyis a negatív infláció, amikor esnek az árak, így a pénzünk többet ér, többet tudunk belőle vásárolni. A világtörténelem legnagyobb inflációja egyébként Magyarországot sújtotta 1945-46-ban. A vesztes háború, az áruhiány és a kongó államkassza miatt az ország vezetése eszeveszett pénznyomtatásba kezdett. Az árak 15 óránként megduplázódtak. Egy kiló kenyér 1945 augusztusában 6 pengő volt, ami 1946 júniusára csaknem egymilliárdszorosára drágult. Többek között a hiperinfláció megfékezésére vezették be a ma is használatos fizetési eszközt, a forintot 1946. augusztus 1-jén. A legfrissebb hírek szerint úgy öt év múlva a forintot is lecseréljük az európai közös pénzre, az euróra.

 

De ennyire ne szaladjunk előre, legközelebb a pénzhez leginkább kapcsolódó intézményekkel, a bankokkal foglalkozunk picit…

 

Tovább a Pénzügyi Kisokos site-ra

 

1 komment

Címkék: pénz infláció készpénz váltó

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyikisokos.blog.hu/api/trackback/id/tr582400622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kicsinadal 2010.10.27. 15:49:50

Virgil nagy király, yeahhh

Amire érdemes odafigyelned…

Tájékozódj!
Számolj!
Hasonlítsd össze az ajánlatokat!
Fontold meg őket!
Válassz tudatosan!
Változtass, ha nem vagy elégedett!

penzugyikisokos.hu

Facebook

Twitter

Friss topikok

Címkék

állampapír (1) atm (3) autó (1) bank (3) Bank (1) bankbetét (1) bankkártya (4) bankszámla (3) bérlet (1) beszedés (1) beszedési (1) betét (2) betétszámla (1) börze (1) bulechip (1) certifikát (1) család (1) csatornák (1) csoportos (2) Danks (1) daytrade (1) deviza (1) Diákhitel (1) diákhitel (1) diszkontkincstárjegy (1) divat (1) dollár (1) e-bankig (1) ebkm (1) egészség (1) elektronikus (1) előtörlesztés (1) Emese (1) Erste (5) erste (1) értékpapír (1) feltétel (1) fogyasztási (1) folyószámla (2) forint (1) futamidő (2) gazdaság (1) gépkocsi (1) hitel (11) hitelbiztosítás (1) hitelkártya (2) hitelkeret (1) hitelszámla (1) hozam (1) infláció (1) internet (1) játék (2) jelzálog (2) kamat (10) kamatmentes (1) keba (2) készpénz (2) kezelési (1) kincstárjegy (1) kisokos (1) kkv (1) kockázat (1) kód (1) kölcsön (4) költőpénz (1) költség (2) költségvetés (1) kötvény (2) küldetés (1) lakáshitel (3) lakástakarék (1) látra (1) lekötött (1) limit (1) lízing (1) maradványérték (1) MasterCard (1) megbízás (1) megtakarítás (5) milliárd (1) MobilePay (1) netbank (2) nyeremény (1) nyugdíj (1) oba (1) oktatás (1) öngondoskodás (2) önkéntes pénztárak (1) PayPass (1) pénz (4) pénzfelvétel (1) pénzügyes (2) pénzügyi (2) pin (1) profit (1) részvény (1) sms (1) spórolás (1) sport (1) sportgazdaság (1) személyi (4) személyi hitel (1) szóló (1) tartós (1) telebank (2) THM (2) thm (1) tőke (1) törlesztés (5) tőzsde (3) trader (1) váltó (1) végtörlesztés (1) visszlízing (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása