Get Adobe Flash player

Mire érdemes használni és mire nem a hitelkártyákat?

2010.12.08. 10:14 P. kisokos

Rögtön az elején tisztázzuk a különbséget a bankkártya és a hitelkártya között, mert ezt sokan sokszor keverik: a fő különbség, hogy míg az előbbivel a saját megtakarított pénzünket költjük, addig a hitelkártyával a bankét. A hitelkártya elsősorban azoknak lehet jó lehetőség, akik havi rendszerességgel jutnak pénzhez, és gyakran vásárolnak bankkártyával. Ők ugyanis a hitelkártyával előre megvehetik a kívánt termékeket, s ha ügyesen gazdálkodnak a keretükkel, nem is kell kamatot fizetniük a pénz használatáért.

De hogy is működik a hitelkártya?
A banktól először kártyát kell igényelni, folyószámlát azonban nem kell nyitnunk, hiszen a kártyához automatikusan hitelszámla párosul. Vagyis nem szükséges feltétlenül a saját bankunknál kérni a hitelkártyát, azt bármely banknál igényelhetjük, még ha addig nem is voltunk az adott pénzintézet ügyfelei. A hitelkártyához egy hitelkeret kapcsolódik, ami jellemzően 100 ezertől egymillió forintig terjedhet a bank bírálatának függvényében. A hitelkártya keretünket szabadon költhetjük bármikor, bármire.
 

 

A bank havonta egyszer, az úgynevezett fordulónapon költéseinkről egy elszámolást készít, amelyet számlakivonatban küld meg a részünkre. Ha a fordulónapot követő 15 napon belül (türelmi idő) teljes egészében visszafizetjük az általunk elköltött összeget, úgy nem kell kamatot fizetnünk. Vagyis az élelmesebbek saját bankszámlán vagy lekötésben lévő vagyonukat szépen kamatoztathatják, miközben a bank pénzéből kamatmentesen vásárolhatnak. A vásárlás pedig, mint minden kártyával, a hitelkártyákkal is díjmentes. A hitelkártyáknak jellemzően van egy éves díjuk, de sok esetben ezeket a díjakat különböző akciók keretében elengedik a bankok. Mikor kártyát választunk, érdemes erre is figyelni.

A legfontosabb tudnivaló azonban az, hogy a kamatmentesség csak az adott elszámolási időszakban történt vásárlásokra vonatkozik, az ennél korábbi, vissza nem fizetett vásárlásainkra már nem. Kamatmentesen csak akkor használhatjuk a kártyánkat újra, ha a teljes korábbi tartozásunkat visszafizettük határidőn belül. A visszafizetett összegekkel a hitelkeret feltöltődik, és újra felhasználhatóvá válik.

Nem kötelező azonban a teljes összeget visszafizetni, bár ebben az esetben a kamatmentességet már nem élvezhetjük. A hitelkártya tulajdonosának minden hónapban kötelessége legalább a fennálló tartozásának egy részét visszafizetni, ez általában a teljes egyenleg 5-7 százaléka. Ez a minimum fizetendő összeg, amelyet akkor is törlesztenünk kell, ha az adott hónapban nem használtuk a kártyát, de van korábbi tartozásunk.

A hitelkártyával csak nagyon indokolt esetben érdemes pénzt kivenni az automatából. Ilyenkor ugyanis a készpénzfelvétel után azonnal megkezdődik a kamatszámítás, vagyis elég drágán jutunk pénzhez ezzel a módszerrel.

A hitelkártya tehát hasznos segítség lehet a mindennapokban, két dologra azonban mindenképpen figyeljük, amikor igénybe vesszük: lehetőleg csak vásárlásra használjuk kártyánkat, és az elszámolásban szereplő teljes tartozást rendezzük a fizetési határidőig. A vásárlást egyébként számos hitelkártya jutalmazza is: gyakori, hogy a fizetések után pontokat gyűjthetünk, amelyet később például repülőjegyre vagy más termékre válthatunk be. Olyan kártya is van, amelynek használata után a vásárlásaink összértékének egy részét jóváírja számlánkon a bank.
 

17 komment

Címkék: bankkártya kamat hitelkártya hitelkeret kamatmentes hitelszámla

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyikisokos.blog.hu/api/trackback/id/tr582501488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cnt 2010.12.08. 11:12:34

kicsi kiegészítés:

hitelkártyával, az adott kártyától függően:
- közüzemi számlákat is lehet fizetni (csoportos beszedési megbízással is, nem csak ügyfélszolgálaton)
- átutalásokat lehet indítani különféle díjakkal, van olyan bank, ahol ez nem készpénzfelvétel, hanem egyedi díjazású de kamatmentes művelet

tessék keresgélni, érdeklődni a kibocsátóknál. Érdemes.

rushman 2010.12.08. 14:24:15

Miért jó a banknak, hogy az ügyfél az ő pénzét költheti kamatmentesen?

kicsinadal 2010.12.08. 14:24:44

A hitelkártya tényleg hasznos tud lenni, de nagyon érdemes figyelni, hogy mikor kell visszafizetni, mert egyébként meg drága mulatság. Aki benézett már egy-két ilyen tartozást, az tudja miről beszélek...

Artie 2010.12.08. 16:18:32

Továbbá nagyon fontos, hogy jelenleg Magyarországon egyetlen bank, a Rafi számol épeszűen, és csinálja azt, ha nem fizetsz vissza mindent a türelmi idő lejártáig, akkor ott a vissza nem fizetett összegre a vásárlás napjától számítanak kamatot.

Mindenhol máshol nem teljes visszafizetés esetén a teljes felhasznált hitelkeretre ráverik a kamatot, ami igazán bravúros cselekedet. Így lett egyszer az IEB-nél egy forinttal kevesebb visszafizetésből 1300 forintnyi kamat (!), valamint kártya üvöltözések melletti visszaadása. Náluk ugyanis minden megkezdett forint teljes forintnak számított, a 26 fillért így felfelé kerekítették.

Vicc. Azóta csak Rafi.

Artie 2010.12.08. 15:57:12

@szmeby: Mert a kereskedő jutalékot fizet a kártyatársaságnak, amelyből a bank is szakít; ugyanígy az éves kártyadíjnál is. És mindig vannak, akik nem fizetnek időben, és akkor röppennek a 40-45%-os THM-ek.

The_Assassin 2010.12.08. 15:57:12

örülök a cikknek!
nagy szükség van ilyenekre!!! tanuljanak az emberek a pénzügyi termékekről!

jó cikk de lehetne jobb is.a teljesség igénye nélkül:

a fentiek csak a "pay-later" kártyák egy részére igazak, csak a klasszikus rulírozó hitelkártyákra.

mefogható példák lehettek volna. ne csak általánosságban "vásárlásról" beszéljünk, hanem mondjuk példát: mindjárt itt a karácsony a karácsonyi ajándékokat (vagy egy részüket) is megvásárolhatjuk hitelkártyával: pl. kisebb műszaki cikkek pl. mobil tel. (a nagyokra pl. tévé már ott az áruhitel konstrukció)

ha már a türelmi időszak kif. szerepel, akkor az elszámolási időszak is szerepelhetne.

a törlesztésekre (banktól függően) automatikus megbízást (pl. átvezetést) is lehet adni.(általában a min. törl. összegekre)
így nem lehet elfejteni a visszafizetéseket. (persze a min. fiz. összeg után kamatot kell fizetni.

törlesztési lehetőségek általában: ATM, fiók, e-bank stb.

egyéb fontos értéknövelő szolgáltatások is vannak:pl. utasbiztosítás stb.

OftF 2010.12.08. 15:57:12

@szmeby: Azért, mert a többség nem fizeti vissza a teljes összeget, és 40%-nál is magasabb az éves kamat. Összességében megéri nekik. Én kb. 5 év alatt tudtam magam felhozni olyan szintre, hogy most már mindig visszafizetek mindent. Voltam már 600k minuszban is. Elég kellemetlen érzés :)

KCB 2010.12.08. 15:57:54

@szmeby: Miért jó a banknak, hogy az ügyfél az ő pénzét költheti kamatmentesen?

Azért mert az ügyfelek jó része nem fizeti vissza időben és akkor bizony ketyeg a borsos kamat.

VLADISZLAV 2010.12.08. 15:57:54

@szmeby: Egyrészt azért, mert ha fizetsz vele, a fizetett összegből a bank 1,5-2%-ot levon az üzlettől.Tehát pontosítva azt, hogy a kártya használat díjmentes, egész pontosan: a kártya tulajdonosnak díjmentes, az üzletnek nem, ahol vásárolsz! De még ez sem teljesen pontos, mert az üzlet természetesen nem fogja benyelni a 1,5-2%-os veszteséget, hanem nagyon szépen beépíti a fogyasztói árba és végül is te fizeted ki. Másrészt, nagyon sokan nem tudják, vagy elfelejtik visszafizetni a felvett pénzt és erre érdekes módon nem tér ki a fenti cikk konkrétan, de csillagászati kamtot számítanak fel a vissza nem fizetett összegre. Ugye, hogy nem is olyan rossz üzlet ez a bankoknak?

Fue · http://www.english-hungarian.com 2010.12.08. 15:57:55

@szmeby: Mert előbb-utóbb vagy benézi az ügyfél a fordulónapot, vagy megszorul, és elkezdi maga előtt tolni a durván kamatozó tartozást. Vagy csak nem tud ellenállni a csábításnak, és mégis megveszi azt a plazmatévét, amit amúgy csak fél év múlva engedhetne meg magának.

elipszilonostyé 2010.12.08. 16:17:53

@szmeby:
Azért, mert az emberek többsége nem arra használja, amire kitalálták.
Ha nem törleszted a teljes tartozásodat határidőn belül, akkor jön a bünti (40-50% THM). Ha pl. a szerződési feltételeken belüli(!) minimum visszafizetendő összeggel történik a törlesztés - a fennálló tartozás 5%-a/hó - akkor az nagyjából a 80/20-ban a fedezi a kamat/tőketörlesztést. Így lesz egy gyakorlatilag soha el nem fogyó hitel, ill. nem igazán lehet tőle megszabadulni, mert a keret mindig nálad van. Ha hirtelen szükséged van egy kis pénzre, vagy csak egyszerűen égeti a tenyered a plasztik a plázában, akkor te vagy a bank ügyfele. A kettő közül valamelyik úgy is előfordul. Ha fegyelemzetten használod a kártyát, akkor viszont nincs rajtad sok haszon. Ez a hitelkártyások tizede jelenleg hazánkban. Óriási üzlet.

Artie 2010.12.08. 16:23:45

Váó, mindenki ugyanazt írta, és még senki nem kezdett Orbánozni/Gyurcsányozni/Vonázni/Schifferezni...:)

jet set 2010.12.08. 16:42:21

@Fue: Ezért jó például a citibank, mert ott nem tudod benézni a fordulónapot.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2010.12.08. 17:02:06

@jet set: Jaja, ha nem tolják éppen el 2 nappal, vagy "elfelejtik" kiküldeni az értesítőt... szóval oda kell figyelni.

rushman 2010.12.08. 21:02:32

Köszönöm a válaszokat.
Rájöttem, hogy felesleges kritizálnom a posztokat, inkább felteszem a hasznos kérdéseket, hátha egy kommentelő idetéved, és válaszával kiegészíti a posztot. Azt hiszem, bejött. :)

@VLADISZLAV: Be lenne építve az árba? Aki készpénzzel fizet, ugyanannyit fizet. Mivel minden vásárló egyformán fizet, így irreleváns, hogy a kereskedő által rápakolt többletből mennyi a működési költség (pl. a kártya jutaléka), és mennyi a profit.

Viktus 2010.12.08. 21:02:36

@szmeby:

Az átlag csak annyit érzékel belőle a provident országában, hogy van egy kis pínz elbaszni, ha már elcseszte a folyószámlahitelt :D így nem fizeti vissza a hitelkártya kamata meg provident szint ...

Ráadásul szoktak huncutkodni is ennek érdekében, mert az a pár értelmes aki rendesen visszarakja rá a kreditet az még a vásárlások után a visszatérítésekkel többet bukik rajta a bank így elszokták kezdeni ajánlgatni a hitelkeret bővítést. :P

Artie 2010.12.09. 08:57:44

@Fue: Ezért kell olyan bankhoz menni, hogy fix a fordulónap, és fix a türelmi idő vége is. Ismét a rafis példa: minden hó 25. a fordulónap, és a rákövetkező hó 10. napja a türelmi idő vége. Így könnyű számolni.

Amire érdemes odafigyelned…

Tájékozódj!
Számolj!
Hasonlítsd össze az ajánlatokat!
Fontold meg őket!
Válassz tudatosan!
Változtass, ha nem vagy elégedett!

penzugyikisokos.hu

Facebook

Twitter

Friss topikok

Címkék

állampapír (1) atm (3) autó (1) bank (3) Bank (1) bankbetét (1) bankkártya (4) bankszámla (3) bérlet (1) beszedés (1) beszedési (1) betét (2) betétszámla (1) börze (1) bulechip (1) certifikát (1) család (1) csatornák (1) csoportos (2) Danks (1) daytrade (1) deviza (1) Diákhitel (1) diákhitel (1) diszkontkincstárjegy (1) divat (1) dollár (1) e-bankig (1) ebkm (1) egészség (1) elektronikus (1) előtörlesztés (1) Emese (1) erste (1) Erste (5) értékpapír (1) feltétel (1) fogyasztási (1) folyószámla (2) forint (1) futamidő (2) gazdaság (1) gépkocsi (1) hitel (11) hitelbiztosítás (1) hitelkártya (2) hitelkeret (1) hitelszámla (1) hozam (1) infláció (1) internet (1) játék (2) jelzálog (2) kamat (10) kamatmentes (1) keba (2) készpénz (2) kezelési (1) kincstárjegy (1) kisokos (1) kkv (1) kockázat (1) kód (1) kölcsön (4) költőpénz (1) költség (2) költségvetés (1) kötvény (2) küldetés (1) lakáshitel (3) lakástakarék (1) látra (1) lekötött (1) limit (1) lízing (1) maradványérték (1) MasterCard (1) megbízás (1) megtakarítás (5) milliárd (1) MobilePay (1) netbank (2) nyeremény (1) nyugdíj (1) oba (1) oktatás (1) öngondoskodás (2) önkéntes pénztárak (1) PayPass (1) pénz (4) pénzfelvétel (1) pénzügyes (2) pénzügyi (2) pin (1) profit (1) részvény (1) sms (1) spórolás (1) sport (1) sportgazdaság (1) személyi (4) személyi hitel (1) szóló (1) tartós (1) telebank (2) THM (2) thm (1) tőke (1) törlesztés (5) tőzsde (3) trader (1) váltó (1) végtörlesztés (1) visszlízing (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása